Samstag, 4. Oktober 2008

Sveikatos šaltiniai

Sveikas ir geras maitinimosi būdas pagerina žmogaus organizmo
imuniteto sistemą. Kai kurie maisto produktai yra tikri
imuniteto stiprintojai dėl savo sudėtinių medžiagų. Pakalbėkim
apie keletą iš jų....



Šeivamedis
Jeruzalemo universiteto tyrimai parodė, kad žmonės, kurie susirgę gripine infekcija, gėrė šeivamedžio ištraukas, greičiau pasveiko. Priežastis yra baltyminės medžiagos. Jos užblokuoja ligos sukėlėjus dar prieš jiems isitvirtinus kūne arba palengvina gydymosi procesą. Taip pat vitaminai A ir C remia imuniteto dalelių dauginimasi. Patariama gerti šeivamedžio sultis tik pajutus ligos požymius, taciau ir ligai įpusėjus gali jos padėti greičiau pasveikti.
Tačiau dėmesio: niekada negalima nevalgyti šeivamedžio žalių uogų! Kaip pasidaryti šeivamedžio sultis yra parašyta receptuose konservu skyriuje.... receptas



Lauko salotos
Žaliasis svarbus gydymo kursas gynybinėms ląstelėms: imuniteto apsauga vitaminas C, betakarotinas bei geležis sudaro tobulą trijulę gynybai nuo ligų sukėlėjų. Raudoniesiems kraujo kūneliams reikia geležies, kad galėtų transportuoti deguonį iš plaučių į kūno ląsteles. Kuo geriau kūnas yra apsirūpines geležimi, tuo greičiau gali į sukėlėjus reaguoti kūno apsauginės ląstelės. Tačiau geležies įsisavinimui yra reikalingas vitaminas C, kuris tuo pačiu taip pat stiprina apsaugines ląsteles.
Pasiūlymas: serviruokite prie salotų padažą iš citrinos sulčių bei šalto spaudimo aliejumi, kad visos medžiagos būtų kuo geriau įsisavintos.

Ankštiniai augalai
Linzes, žirniai, pupelės ir pan. yra svarbiausi baltymų tiekėjai, kurie taip pat padeda apsisaugoti ir nuo persišaldymų. Kaltininkas yra ne tiek baltymai, kiek cinkas. Jeigu organizme trūksta cinko, sergame dažniau, lėčiau gyja žaizdos. Cinko taip pat yra ir jautienoje bei kiaulienoje, kiaušiniuose, sūryje bei riešutuose.

Kiviai, citrusiniai vaisiai bei paprika
Šitie vaisiai bei daržoves yra tikros žvaigždės, jeigu kalba eina apie profilaktinį gydyma nuo persišaldymų. Pagrindinis herojus yra, žinoma, vitaminas C. Šiuo atveju gamta nepasigailėjo žmogaus. Dauguma gyvybės rušių žemėje gali patys pasigaminti vitaminą C, tik žmogus, jūros kiaulytės bei beždžiones jo patys pasigaminti negali. Todėl mes turime jį įsisavinti su maisto produktais. Infekcinės ligos išnaudoja labai daug vitamino C rezervų iš mūsų organizmo, todėl reikia stengtis jį nuolat papildyti. Ypač daug vitamino C yra paprikoje.

Svogūnai
Nosis užsikimšusi, gerklė peršti...dabar valgykite kuo aštriau! Svogūnuose esantys eteriniai aliejai susilpnina uždegimus, užmuša bakterijas, paskatina gleivinių darba ir taip nuslopina uždegimą. Svogūnų sudėtinės dalys, kaip mūsų jau minėtas cinkas bei vitaminas C, pribaigia pradėta darbą.
Svogūnus galima valgyti žalius, keptus bei virtus. Truputyje vandens išvirus smulkiai supjaustytų svogūnų, bei nukošus juos, pasaldinus medumi gauname gera ištrauka nuo kosulio.

Keine Kommentare: