Samstag, 4. Oktober 2008

Nuo kosulio

Nuo kosulio
1. Obuolių actas sumaišomas su tokiu pat kiekiu šilto virinto vandens ir gautu mišiniu reguliariai skalaujama gerklė.

2. Du valgomieji šaukštai linų sėmenų užpilami 0,5 stiklinės verdančio vandens. 3-5 minutes pavirinama ant silpnos ugnies, 10 min. palaukiama, 5 min. paplakama, perkošiama ir vartojama po 1 valgomą šaukštą 3-4 kartus per dieną, 15-20minučių prieš valgį.

3. 50 gramų razinų užpilama 1 stikline verdančio vandens, 30 minučių palaukiama, perkošiama. Į gautą antpilą įpilami 3 valgomieji šaukštai svogūnų sulčių ir išgeriama nedideliais gurkšneliais.

4. Jei kosulys stiprus, ryte ir prieš miegą užlašinti ant liežuvio šaknies 3-5 lašus gryno aliejaus.

5. Sutrinti smulkiai keletą česnako skiltelių. Prieš miegą košele ištepti kojų padus ir apmauti vilnones kojines.

6. 20 gr. liepos žiedų užpilti 200 ml. verdančio vandens, perkošti ir gerti 2-3 kartus per dieną.

7. 15 gr. šalpusnio lapų užpilti 200 ml. verdančio vandens , perkošti ir gerti po 1 valgomą šaukštą kas 2-3 valandas.

8. Stiprų kosulį malšina gysločio sultys, geriamos po 1 valgomą šaukštą 3 kartus per dieną, 15 min. prieš valgį.

9. 500 gr. susmulkintų svogūnų užpilama 1 litru vandens, įberiama 400 gr. cukraus, 3 val. pavirinama ant silpnos ugnies, atvėsinama, įdedama 50 gr. medaus, supilama į butelį ir sandariai užkemšama. Kosint vartoti po 4-6 valgomus šaukštus per dieną po valgio.

10. 1 valgomas šaukštas beržų lapų užpilama 1 stikline vardančio vandens. 30 min. palaikoma verdančio vandens vonelėje ir vartojama po 1 valgomą šaukštą 4 kartus per dieną, prieš valgį.

11. 10 gr. juodojo šeivamedžio žiedų sumaišomasu 10gr. pankolio vaisių, 20 gr. liepų žiedų ir 20 gr. trispalvės našlaitės žolės. 1 valgomas šaukštas šio mišinio užpilamas 1 stikline verdančio vandens, 30 min. palaukiama ir išgeriama per dieną.

12. 1 valgomas šaukštas jonažolės žolės sumaišoma su trupučiu propolio ir užpilama 1 stikline verdančio vandens. Po 20 min. perkošti ir nuspausti. Skalauti gerklę 2-3 kartus per dieną.

13. 10 gr. susmulkintos putino žievės užpilama 1 stikline verdančio vandens. 30 min. palaukiama, perkošiama ir geriama po 1 valgomą šaukštą 3 kartus per dieną, prieš valgį.

14. Nakčiai įtrinti krūtinę mišiniu iš 1 valgomo šaukšto terpentino ir 2 valgomų šaukštų ricinos aliejaus. Paskui šiltai užsikloti. Galima mišiniu trinti ir 3 kartus per dieną.

15. Kiaulės taukus sumaišyti su trepentinu (kiaulės taukų turi būti daugiau, nei trpentino) ir prieš naktį įtrinti nugarą, šonus.

16. 20gr. susmulkintos debesylo šaknies užpilti 1 stikline vandens ir 10 min. virti ant silpnos ugnies. Uždengti rankšluosčiu, o po 4 val. nukošti. Gerti po 1 valg. šaukštą 3-4 katrus per dieną, 20 min. prieš valgį.

17. 1 valg. šaukštą džiovintų gysločio lapų užpilti 1 stikline verdančio vandens. Po 2 val. nukošti. Gerti po valg. šaukštą 4 kartus per dieną, 20 min. prieš valgį arba prasidėjus kosulio priepuoliui.

18. Kamuojant įkyriam kosuliui, sergant pleuritu, reikia kasdien valgyti migdolus su cukrumi.

19. Į 0,5 stiklinės obuolių acto įpilti 2 valgomus šaukštus glicerino ir 3 valgomus šaukštus medaus,gerai išmaišyti ir vartoti po 1 arbat. šaukštelį 3 kartus per dieną, prieš valgį (bei 1 arbat. šaukštelį prieš miegą). Prieš vartojimą suplakti.

20. 1 valgomą šaukštą susmulkintų obelų lapų užpilti 1 stikline vardančio vandens. Atvėsinti, perkošti ir gerti po 1/3 stiklinės keletą kartų per parą.

21. Keletą prinokusių obuolių (tik naminių) supjaustyti ir užpilti 1 litru vandens. 10-15 min.pavirti ant silpnos ugnies. Gerti po 1 stiklinę 4 kartus per dieną.

22. Susmulkinti po lygiai svogūnų ir obuolių. Į juos įmaišyti medaus. Išmaišyti ir vartoti po 1 valg. šaukštą 4 kartus per dieną.

23. Sumaišyti ridiką su medumi (1:1) ir palaikyti, kol atsiras skysčio. Kai atsiras skysčio, jį gerti po valg. šaukštą 3 kartus per dieną.

24. Keletą skiltelių česnako sumaišyti su medumi ir palaikyti tamsiole vietoje. Gerti po 1 arbat. šaukštelį 3 kartus per dieną, užsigeriant šiltu arba karštu pienu.

25. Mėlynių žolės viršunėles susmulkinti ir užpilti verdančiu vandeniu. Palaikyti, perkošti. Gerti kelis kartus per dieną.

26. Supjaustyti 4 vidutinio dydžio ropes kubeliais, sudėti į puodą ir užpilti 5 valg. šaukštais cukraus. Kepti orkaitėje 2 val. Skystį nupilti į butelį. Gerti po 2 arbat. šaukštelius 3-4 kartus per dieną, prieš valgį ir prieš miegą.

27.Sumaišyti 1 citrinos sultis su 2 šaukštais glicerino ir 2 valg. šaukštais medaus. Gerti po 1 arbat. šakštelį 5-6 kartus per dieną. Vieną šaukštelį išgerti prieš miegą.

28.Nakčiai krūtinę ir nugarą ištepti medumi. Ant viršaus uždėti vaškuoto popieriaus, vatos ir aprišti, arba apvilkti vilnonį rūbą.

29. 1 stiklinę džiovintų kriaušių (susmulkintų) užpilti 0,5 litro vandens. Pavirti, kol suminkštės vaisiai. Po to 4 val. palaukti, perkošti ir vartoti po 1/2 stiklinės 4 kartus per dieną, 30 min. prieš valgį.

30. 1 arbat. šaukštelį juodųjų pipirų užpilti 1 stikline verdančio vandens. 5 min. pavirti ant silpnos ugnies, 1 val. palaukti, perkošti ir vartoti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną, 30 min. prieš valgį.

31. Šv. sviestą sumaišyti su cukraus pudra (lygiomis dalimis). Vartoti 1 arbat. šaukštelį 5-6 kartus per dieną.

32. 1 valg. šaukštą kmynų sėklų užpilti 1 stikline verdančio vandens. 30 min. pavirinti ant silpnos ugnies, atvėsinti, perkošti. Gerti po 1-2 valg. šaukštus 3-4 kartus per dieną, 15-20 min. prieš valgį.

33. Putino uogas sumaišyti su medumi, pakaitinti ir vartoti keletą kartų per dieną.

34. Prieš valgį suvalgyti kiaušinį, išplaktą su cukrumi.

35. Sutarkuoti 1 ropę ir išspausti sultis. 1 stiklinė sulčių - 100 gr. medaus. Vartoti po 2 valg. šaukštus 3-4 kartus per dieną, 15-20 min. po valgio.

36. Išgerti 1 stiklinę karšto vandens, sumaišyto su 3 lašais jodo. Gerti lėtai. Ši priemonė, jei kosulys neduoda užmigti.

37. 3 arbat. šaukštelius aguonų sutrinti ir užpilti 1 stikline karšto pieno. Palaikyti, nukošti ir lėtai, mažais gurkšneliais išgerti. Ši priemonė, jei kosulys neduoda užmigti.

38. 1 valg. šaukštą krapų sėklų užpilti 1 stikline verdančio vandens, palaikyti 10-15 min., perkošti. Gerti po 1 valg. šaukštą 3-6 kartus per dieną prieš 15 min. iki valgio.

Keine Kommentare: