Samstag, 4. Oktober 2008

Taurus vaškas

Karnaubos palmę jau brazilijos Tremembė indėnai pagarbiai vadino
išminties medžiu. Jau šie senieji žemės gyventojai naudojo jos šaknų sultis
nuo uždegimų, iš kamienų statėsi lūšnas, o iš džiovintų ir maltų
vaisių virdavosi panašų į kavą gerimą. Šiais laikais
Karnauba vadinasi kiečiausias gamtinis vaškas, kuris rūpinasi
ne tik svelniomis lūpomis ir nagais...

Karnaubos palmės vaškas, gaminamas iš lapų, yra taip pat labai vertinga žaliava. Jis yra kietas bei tankus ir tirpsta tik prie 85 laipsnių temperatūros. Šis gamtos produktas yra brangi žaliava kosmetikos gamyboje. Karnaubos vaška šukuoja brazilijos valstiečiai iš ilgų dvimetrinių lapų, lydo jį verdančiam vandenyje, valo bei filtruoja. 6 palmių lapai duoda per metus apie 1 kilogramą vaško.
Beveik kiekviename lūpdažyje yra karnaubos vaško. Užtenka tik 5 procentų šio tropinio vaško, kad lūpdažis pradėtu tripti tik esant 70 laipsnių šilumos. Todėl ir netirspa jūsų lupdažis saulėje. Karnaubos, bičių bei Kandelilla vaškų mišinys pasirūpina, kad jūsų lūpdažis nebūtų nei per kietas, nei per minkštas, kad spalva neišbėgtu bei aliejus neišsiskirtu, ir be abejo, kad jūsų lūpos jaustusi puikiai. Šis vaškas naudojamas ne tik lūpdažių gamyboje. Jo galima rasti beveik visose kosmetikos rūšyse.Šaltinis: vaistinės žurnalas "Baby"


Viele aktuelle Schnäppchen finden Sie bei QUELLE


Grozis turi savo kaina

Nieko nera groziui svarbiau, nei miegas. "Per mazai miego sendina",-tuo yra isitikine miego tyrinetojai...

Pacios pagrindines miego sutrikimo priezastys yra nesaikingas televizoriaus ziurejimas ir nereguliarus miego laikas bei nesutarimai seimoje. Chroniskas miego sutrikimas gali pakenkti ne tik groziui bet ir sveikatai, kas dazniausiai pasireiskia padidejusiu kraujo spaudimu, sirdies, skrandzio, virskinimo bei psichinemis ligomis. Taciau pirmieji pozymiai yra dienos nuovargis, nusilpimas, koncentracijos trukumas bei didelis dirglumas. Kadangi musu kunas pailsi, regeneruoja tik miegodamas ir gaudamas atitinkamas miego valandas, tai kodel mums to jam neduoti? Juk nuo to priklauso kaip ir visas musu tolimesnis gyvenimas. Daznai zmogus nesupranta: dar pries metus galejau naktimis diskotekose prasokti, o dabar ziurek tik 22 val. ir jau lovon traukia. Tai nera nuostabu. Paprasciausiai mes nusilpninom musu organizma ir jis nebespeja saves atnaujinti.

4 ginklai pries rauksles

Pries rauksles reikia kovoti ne tik is isores, bet ir is vidaus...

1.Vitaminai veikia pries rauksles.Pvz.:vitaminas C palaiko odos elastiskuma, vitaminas E yra pazystamas, kaip geriausias odos drekintojas, vitaminas A padeda odai atsinaujinti, stiprina is vidaus ir daro oda lygesne. Kremus su siais vitaminais patartina vakarais uzsitepti.

2. Hormonai pristabdo odos senejimo procesa.Ju yra daugiausia sojos pupelese, saulegrazuose, linuose ir vadinasi Phyto hormonais.Kremai su jais tinka ne tik nakties, bet ir dienos prieziurai.

3. Vaisines rugstys isvalo oda nuo apmirusiu odos likuciu ir oda spindi sviezumu.Kremus su tomis rugstymis (Alpha-hydroxy ir beta-hydroxy) pries naudojima isbandyti ant vidines rankos odos ir jei nera jokiu alerginiu pozymiu, galima ramiai naudoti kasdien.

4. Augalai, kaip avokado, morkos, zalioji arbata, ginko, juros darzoves ir pan. taip pat stiprina oda, bei gydo uzdegiminius susirgimus.Kremus su siais augalais galima ne tik kaip krema naudoti, bet ir kaip kauke retkarciais.


iLOVE - Partnersuche, Kontaktanzeigen, Singles



GROZIO VIRTUVE

Kartais visai nereikia brangios kosmetikos, kad pasilepintume save ir atgaivintume savo pasleptus grozius. Pasidairykime po virtuve, atidarykime saldytuva ir pamatysite, kad paprasciausius produktus, kuriuos anksciau tik valgydavome galime paversti brangiausia kosmetika.

vaisines rugstys
Nesvarbu as jus rasite namie pomidora, obuoli, braske ar apelsina-visi sie skanestai puikiausiai tinka veido odai atsviezinti. Supjaustykite bet kuri siu vaisiu i smulkius gabalelius ir itrinkite i veido oda darydamos pirstu galiukais mazus ratukus. Paliekame ramybeje apie 30 minuciu ir nuplauname su siltu vandeniu. Pamatysite, kad jusu oda praskaidrejo ir suminkstejo. Sia procedura kartojant kasdien dvi savaites, galima pagerinti visa odos struktura.

cukraus peelingas
Saltis ir apsildymo oras viskas kenkia odai, ji pasidaro siurksti ir trukineja, ypac ranku oda. Sudrekinkime siek tiek cukraus ir gerai issitrinkime juo rankas, po to gerai nuplaukime ir istepkime kremu.

grietinele
Grietinele yra puikus valiklis. Jos naturalus emulgatoriai be problemu nuvalo bet koki makijaza ir nesvara. Taigi sumaisykite grietinele su sauksteliu citrinos sulciu, pamirkykite joje vatos gabaleli ir nuvalykite juo veida. Galiausiai nusiprausti siltu vandeniu.

medus
Jis pavercia sutrukinejusia kieta oda i minksta ir sveika. Tam reikalui 1 sauksta medaus istirpiname 100 ml destiliuotam vandenyje ir imerkiame i ji pavyzdziui savo pavargusias kojas, kuriu kulnai daznai sukieteja. Dabar galite be jokio vargu nukrapstyti sukietejusia oda nuo batu pritrintu pirstu ar kulnu.

agurkai
Agurkai yra vien valgymui per daug geri. Sumalkime jo gabaleli su mikseriu ir nusunkime sultis. Jomis dabar galime pasitepti veida ir rankas, pries tai jas gerai nuvalius ir nuplovus ir is karto pajusite agurku pranasuma.

pieno milteliai
Nerasite geresnio peelingo, kaip pieno miltelius. Istrinkite jais veido oda ir po to nuplaukite vandeniu. Dovana jums bus svelnute ir svarute oda. Tinkama normaliai ir riebiai odai.

actas
Kaip tik to ir truko galbut jusu plaukams, kurie yra prarade savo blizgesi. Ipilkite acto i asoti vandens ir perskalaukite plaukus po normalaus plovimo. Galbut keleta minuciu atsiduosite actu, bet kvapas greitai dings, taciau blizgesys liks.

PIENAS IR MEDUS

galima daznai nusipirkti kosmetikos su siais dviem maisto produktais, taciau kodel moketi didelius pinigus, kai galime pacios sia kosmetika lengvai pasidaryti:

plaukams
Sumaisykime 2 saukstus medaus su vienos citrinos sultimis, itrinkime siuo skysciu plaukus ir palaukime 10 minuciu- tai suteikia plaukams blizgesi. Labai sausus galiukus galima istepti medumi ir palaukti 5 minutes. Galima plaukus palepinti ir tokiu misiniu: 1 sauksta medaus, sumaisykime su 2 tryniais ir istepkime slapius plaukus, po desimties minuciu isskalaukime.

lupos
Suskirdusias lupas patepkime medumi ir palaukime 10 minuciu, po to galima nuplauti arba nulaizyti.

oda
Nuplauta oda galima istrinti skystu medumi ir po desimties minuciu ja nuplauti su siltu vandeniu. Oda pasidaro svelni ir minksta.

medus
Jis pavercia sutrukinejusia kieta oda i minksta ir sveika. Tam reikalui 1 sauksta medaus istirpiname 100 ml destiliuotam vandenyje ir imerkiame i ji pavyzdziui savo pavargusias kojas, kuriu kulnai daznai sukieteja. Dabar galite be jokio vargu nukrapstyti sukietejusia oda nuo batu pritrintu pirstu ar kulnu.

krutine
Tai dazniausiai labiausiai apleistas odos plotelis, todel jam reikia dazniau skirti demesio, kad oda nepasidarytu sausa bei susiraukslejusi. Sumaisykite 2 saukstus varskes su saukstu pasildyto medaus ir vienu tryniu. Uztepkite sia mase su teptuku krutines ir palaukite apie 30 minuciu, tada nuplauti. Geriausia sia procedura pakartoti karta per savaite.

pieno milteliai
Nerasite geresnio peelingo, kaip pieno miltelius. Istrinkite jais veido oda ir po to nuplaukite vandeniu. Dovana jums bus svelnute ir svarute oda. Tinkama normaliai ir riebiai odai.

visas kunas
Kas megsta maudytis vonioje, gali savo kuna palepinti ir tokia vonia: ipilkite i vandeni 1 litra pieno sumaisyto su 2 saukstais medaus ir 2 saukstais jojobos aliejumi.

Dar karta apie kopustiene...

is oficialiu saltiniu. Paprasta, greitai ir skanu- kopustiene yra sensacija tarp dietu. Su ja galima per 7 dienas numesti 5 kilogramus...bevalgant kiek norite...

Netgi holivudo zvaigzdes kaip Sharon Stone ar Kate Winslet yra sios dietos suzavetos. Ne be reikalo: su ja numesite svori ir nereikia bijoti gerai pazistamo jo-jo efekto, pagal kuri svoris po dietos uzauga dvigubai greiciau. Kam mintis apie kopustiene jau is pat pradziu nepatinka, gerai pagalvokite, issivirkite kopustiene, kuri jums patinka. Sioje svetaineje rasite taip pat labai daug kopustienes receptu. Pagrindinis komponentas yra kopustas, toliau galite deti jums patinkancias darzoves...fantazijai nera ribu.
Svarbiausia: kopustienes galite valgyti kada norite ir kiek tik norite. Kuo daugiau, tuo geriau.
Kaip veikia kopustiene?
Labai paprastai: musu organizmas sunaudoja daugiau energijos kopusto sudeginimui-suvirskinimui, nei is kopusto isgauna. Kopustas susideda 95 procentai is vandens ir 100 gramu teturi tik 22 kalorijas. 200 gramu kopusto turi 95 mg vitamino C, kuris pagreitina riebalu deginima. 200 gramu kopusto turi 416 mg kalio, kuris valo organizma nuo susikaupusiu nuodu. rezultata parodo svarstykles: galite per 7 dienas numesti iki 5 kg.
Kopustas nera tik riebalu degintojas. Jis yra ir labai svaika darzove. Jame esantys garstyciniai aliejai saugo nuo vezio, gydo uzdegimus, mazina cholesteroli. Magnis pagyvina deguonies isisavinima, selenas ir baltymai yra geros nuotaikos saltiniai.
Jeigu laikotes grieztos kopustienes dietos, turite butinai per diena isgerti 3 litrus vandens ar vaisiniu arbatu.Ryte ir popiete isgerti pasuku puodeli ir grieztai laikytis sito 7 dienu ritmo:
1 diena yra vaisiu diena. Valgykite vaisiu kiek jums telpa. Geriausia jau pusryciams pasidarykite vaisiniu salotu, isgerkite puodeli kavos ar arbatos(be cukraus), bei pasuku, pietums valgykite kopustiene bei vaisiu. Popieciui isgerkite vel pasuku. Vakarienei valgykite kopustiene bei vaisiu salotas. Po 18 val. nebevalgykite vaisiu. Kopustiene galite valgyti ir naktipieciams, jeigu jums norisi.
2 diena yra bulviu diena. Siandien valgykime daug darzoviu. Nevalgykite zirniu, moliugu, kukuruzu, nes jie kelia apetita saldumynams. Pasidarykite darzoviu sulciu arba jas pasigarinkite ar pasikepkite orkaiteje ivynioje i folija. Isgerkite pasuku.Pietums suvalgykite kopustienes, salotu arba darzoviu.Popiet pasidarykite darzoviu gerima is :40 g paprikos, 40 gr, saliero, 1 sauksta petrazoles lapu, , tabasco pagal skoni, 100 ml pomidoru sulciu, 100 ml pasuku, druskos ir pipiru pagal skoni, viska sumalti mikseriu. Tai fantastiskas gerimas riebalams deginti. Valarienei issikepkite bulves orkaiteje ivynioje i folija 80 min/220°C. Prie bulviu valgykite smulkios varskes sumaisytos su prieskoninemis darzovemis. Naktipieciams galite suvalgyti ir kopustienes.
3 diena yra darzoviu diena. Si diena panasi i antra diena. Valgykite daug darzoviu.
4 diena yra bananu diena. Siandien galite per visa diena prie kopustienes 3-4 bananus suvalgyti ar pasidaryti ir kokteili: 1 bananas, 1 saukstelis citrinos sulciu, 150 ml. pasuku.
5 diena galite valgyti daug zuvies ir pomidoru. Siandien leidziama be kopustienes suvalgyti 500 gramu zuvies bei 6 sviezius pomidorus.
6 diena skirta paukstienai. Siandien galite suvalgyti 200 gramu paukstienos: 100 gramu pietums, 100 gramu vakarienei su darzovemis. Svarbu pasistengti gamybai sunaudoti kuo maziau riebalu.
7 diena yra paskutine dietos diena ir siandien galite pasigaminti ka nors skanaus is ryziu ir grybu
Jeigu kur nors nera parasyta, pridedu, kad kiekviena diena galite valgyti kiek norite kopustienes-kuo daugiau. Privalote isgerti 3 litrus vandens ar arbatu, bei 2-3 puodelius pasuku ar darzoviu bei vaisiu kokteiliu. Saltinis:zurnalas "Laura"

numeskim svori pagal menuli

Kas antra moteris tiki menulio jega. Visai nenuostabu! Menulis paveikia ne tik potvynius ir atoslugius, mes galim pagal ji ir svori numesti....

Per pilnati zmones blogai miega. Jei menulis yra liuto zenkle, tai geriausias laikas eiti i kirpykla. Menulis vandenio zenkle dazniausiai issaukia dantu skausmus. Beveik kiekvienas jau esame bent karta kuria nors is siu taisykliu girdeje. Ir svarbiausia: su menulio jegos pagalba galime ir svori numesti.
menulio dietos pagrindas yra 12 horoskopo zenklu, per kuriuos menulis keliauja. Nuo to, kokioje pozicijoje menulis kaip tik yra, priklauso kokius valgius mums geriausia tada valgyti, kokius is ju organizmas dabar geriausiai isisavina. Pavyzdziui: vasario 8 diena,2004 metu menulis stovi mergeles zenkle. Sia diena geriausia valgyti saknines darzoves.
Priedo prie horoskopo zenklu menulis turi ir keturias fazes. Kiekviena faze turi ypatingu savybiu padedanciu numesti svori:
Pilnatis
Su pilnatimi pradekite keisti savo maitinimosi plana, nes per pilnati musu kunas kaupia kalorijas labiausiai. Pilnaties dienomis valgykite tik iki 18 valandos.Pirmomis pilnaties dienomis geriausiai tinka pasidaryti vaisiu ar sulciu diena, kuri palengvins zarnyno darba bei paruos ji maisto pasikeitimui.
Delcia
Viskas, ka jus dabar valgysite bus greiciau suvirskinta, todel galima retkarciais ir pica suvalgyti. Norint sia faze optimaliai isnaudoti, reikia paskutini karta valgyti apie 16-17 valanda.
Jaunatis
Jokiomis kitomis dienomis nenumesite tiek svorio, kaip per jaunati. Per jaunati kunas meta svori lyg ir savaime. Padekite jam gerdami per diena 3 lirtus vandens ar arbatu. Jeigu jus pirma jaunaties diena valgysite tik vaisius ar pasidarysite sulciu diena, galite numesti iki 1 kilogramo svorio.
Priespilnis
Kai menulis pradeda pilneti, nusistato ir musu kunas kaloriju kaupimui. Tokiomis dienomis kyla apetitas, todel labai sunku susilaikyti nesuvalgius ko nors labai skanaus. Geriau atsisakykite saldumynu. Paskutini karta valgykite 2 valandas anksciau, nei iprastai, bet ne veliau nei 18 valanda.

Saknu dienos
Saknu dienos yra kai menulis yra jaucio, mergeles ar oziaragio zenkluose.
Uzsimanete morkos, grybu ar ridikeliu?-prasom valgyti i sveikata. Jeigu jusu kraujo spaudimas yra didelis, reikia siomis dienomis naudoti maziau druskos, kadangi jin dabar veikia labai intensyviai.
geriausiai veikia saknu dienomis:
darzoves: bulves, cesnakas, moliugas, svogunas, morkos, grybai, ridikeliai, raudonieji burokeliai, salieras, sparagai, ropes.
vaisiai: obuoliai, bananai, kiviai, slyvos.
pieno produktai: sviestas, grietine, jogurtas, pienas.
kiti: rukyti produktai, medus, riesutai.

Aliejaus dienos
Aliejaus dienos yra, kai menulis stovi dvyniu, vandenio ir svarstykliu zenkluose.
Kai menulis atkeliauja i siuos zenklus, virskina musu kunas ypac gerai riebalus ir aliejus ir tai reiskia, kad siomis dienomis svoris ne taip greitai prikimba, jei suvalgome sokolado ar cipsu. Taciua patartina tuomi nepiktnaudziauti, o isnaudoti saikingai. Jei norime svori numesti, tai turime atitinkamai ir maitintis.
geriausia veikia alieju dienomis:
darzoves: artisokai, avokadai, ziedinis kopustas, briuselinias kopustas, mazieji pomidorai, brokolis, cukinija.
vaisiai: abrikosai, vysnios, saldus moliugai, limete, mango, nektarinai, persikai, dziovinti vaisiai.
pieno produktai: sviestas, varske, grietine.
mesa, zuvis: zasis, antis, jautiena, ungurys, lasisa, tunas.
kiti: akaciju medus, sviestas, kiausiniai, kokoso riesutas, kokoso pienas, migdolai, marcipanas, aguonos, riesutai, alyvos, alyvu aliejus, kiti augaliniai aliejai, sesamo seklos, saulegrazos.

Baltymu dienos Baltymu dienos yra, kai menulis stovi liuto, avino ar sauliu zenkle.
Dabar geriausiai valgyti astrius patiekalus. Be to siomis dienomis geriai yra suvirkinami baltymai. Kas blogai virskina piena ar suri, geriau pasirinkti zuvi ar mesa su darzovemis.
geriausiai veikia baltymu dienomis:
darzoves: pupeles, zirniai, linzes, paprika, soju pupeles, pomidorai.
vaisiai: ananasas, kriauses, datules, braskes, kiviai, apelsinai, citrinos, slyvos.
pieno produktai: varske, jogurtas, pienas, ruges pienas, ozkos suris, parmezanas.
mesa, zuvis: pausktiena, laukiniu zveriu mesa, jautuko, avies mesa, zuvis.
kiti: kiausiniai, alyvos, soju pupeliu produktai.

lapu dienos
Lapu dienos yra kai menulis yra vezio, skorpiono ar zuvu zenkle.
Siomis dienomis geriausia valgyti kuo daugiau lapiniu darzoviu ir salotu.
Geriausia veikia lapu dienomis:
darzoves: salotos, agurkai, ropes, spinatas, baltas kopustas, garbanotas kopustas.
vaisiai: moliugai, rabarbaras, vynuoges.
zuvis: austres, veziai, silke.
kiti: ledai, medus, likeris, aguonos.

Judėjimas ir tiktai judėjimas

Be judėjimo ilgalaikis svorio numetimas neimanomas, nes:
- judėjimas sunaudoja energiją, kuri šiaip būtų paverčiama
į riebalus;
- judėjimas vysto raumenis, o raumenys net ir ramybės
busenoje sunaudoja daugiau kalorijų nei riebalai;
- judėjimas padeda išlyginti dėl baltymų praradimo iššauktą
raumenų masės mažėjimą.



Tačiau to neužtenka. Norint numesti svorio taip pat reikia mažinti suvalgomų kalorijų kiekį bei pakeisti valgymo įpročius.

Dar radau lentelę kiek valandu reikia sportuoti, kad sudeginti viena kilogramą riebalų:
kalnų slidinėjimas-----------------10,0
krepšinis, tinklinis, rankinis-----15,2
pačiūžos, riedučiai----------------12,5
sodo darbai------------------------26,0
greitas ėjimas---------------------15,2
lėtas ėjimas-----------------------27,0
gimnastika-------------------------15,2
bėgimas----------------------------8,2
važiavimas dviračiu----------------12,7
irklavimas-------------------------10,4
plaukimas--------------------------11,1
slidinėjimas-----------------------7,7
šokimas----------------------------14,0
tenisas----------------------------13,5
stalo tenisas----------------------22,6

Internete yra siūlomos individualios svorio metimo programos, kurios, beje, labai gerai įvertintos. Deja, tas malonumas, aišku, kainuoja. Jei įdomu, galit pasižiūrėti:

http://www.surfmed.de

http://www.abnehmen-mit-genuss.de

http://www.xx-well.com

Man labiausiai patiko paskutinis.
Nukopijuota iš svetaines forumo, Autorė: Sniega

Para

Kalorijų lentelė

100 gr.
Vynuogės-68 kcal.....................Džiovintos vynuogės-276 kcal
Avižiniai dribsniai-320 kcal.........Miūsli-399 kcal
Bulvės-70 kcal.......................Bulvių traškučiai-539 kcal
Ryžių vafliai-241 kcal...............Sausainiai-422 kcal
Liesa varškė-73 kcal.................Kaimiška grietinė-460 kcal
Šviežia žuvis-72 kcal................Konservuota žuvis-283 kcal
Mėlynės-37 kcal......................Mėlynių uogienė-257 kcal
Liesas sūris-iki 126 kcal............Riebus sūris-iki 300 kcal
Bananai-94 kcal......................Bananiniai traškučiai-326 kcal
Vanduo-0 kcal........................Coca Cola-237 kcal

Kaip matyti iš pateiktų pavyzdzių, šviežias ir neperdirbtas maistas turi ir mažiau kalorijų.


KALORIJŲ LENTELĖ
viskas matuojama 100 gramų, išskyrus produktus su nurodytu vienetu skaičiumi.
produktas - 100gr.riebalaikalorijos
grūdai ir prod.

grikių košė1,6339
avižiniai dribsniai7,0375
cornflakes0,6357
ryžiai natūralus, virti0,8129
ryžiai poliruoti, virti0,2106
kvietiniai miltai1,1327
Ruginiai miltai1,3321
duona ir bandelės

bandelė1,9254
aguonų bandelė3,4284
razinų bandelė1,9270
ruginė bandelė1,0228
ruginė duona1,0228
balta duona4,4265
kvietinė duona1,2237
pyragai

biskvitas su griet. įdaru11,3219
sviestiniai sausainiai11,0435
pynutė9,0316
varškės pyragas7,0242
maišyti sausainiai16,0460
spurgos8,7334
meduolinis pyragas8,7372
rabarbaro pyragas su baltymu10,1201
šokoladinis pyragas15,1355
vafliai29,2417
sausas pyragas19,5407
riešutų pyragas33,4456
sausainiai su šokoladu23,0473
kiti

kukurūziniai traškučiai34,5558
bulvių traškučiai40,1549
sūrūs sausainiukai16,8366
makaronai

makaronai su kiaušiniu virti1,1145
makaronai be kiaušinio virti0,8152
daržovės

žiedinis kopūstas0,322
pupos0,572
pupelės žalios0,234
kinietiškas kopūstas0,313
salotos0,213
žirniai0,584
agurkas0,112
konservuoti agurkai0,121
česnakas0,1137
ropė0,124
moliūgas0,124
morka0,225
žalios alyvuogės13,9142
paprika0,315
porai0,324
ridikai0,114
briuseliniai kopūstai0,335
raudoni burokėliai0,141
raudoni kopūstai0,221
rauginti kopūstai0,318
šparagai0,217
špinatai0,315
pomidorai0,219
baltasis kopūstas0,225
cukinija0,418
cukriniai kukurūzai1,289
svogūnai0,330
Prieskoniai

bazilikas0,747
krapai0,855
oregano1,757
petražolė0,425
svogūnų laiškai0,727
pupos

pupelės baltos dziovintos1,6300
pupeles baltos konservuotos1,1198
žirniai džiovinti1,4342
žirniai konservuoti0,475
linzės džiovintos1,4325
linzės konservuotos0,4100
sojų pupos18,3333
sojų miltai20,6370
sojų daigiukai1,258
grybai

austrių grybai0,411
pievagrybiai0,315
pievagrybiai konservuoti0,312
voveraitės0,511
voveraitės džiovintos2,289
shiitake grybai0,340
baravykai0,416
baravykai džiovinti3,2120
bulvės ir produktai

žalios bulvės0,170
bulvės su lupenom0,179
virtos bulvės0,169
keptos bulvės8,0161
bulvių košė1,975
bulvių kukuliai (cepelinai be įdaro)0,7100
bulvių blynai20,8313
bulvių krakmolas0,1335
bulvytės fri13,2272
bulvytės fri iš orkaitės9,7257
vaisiai

ananasas0,256
obuolys0,455
apelsinai0,243
abrikosai0,145
avokadas23,5228
bananas0,292
kriaušės0,355
gervuogės1,043
braškės0,433
granatas0,675
greipfrutas0,140
erškėčiai0,091
mėlynės0,637
avietės0,336
medaus melionas(geltonas)0,154
serbentai raudoni0,236
serbentai juodi0,247
vyšnios rugščios0,555
vyšnios saldžios0,363
kiviai0,653
mandarinai0,346
mango0,558
slyvos geltonos saldžios0,264
vaisių kokteilis konservuotas0,157
papaja0,112
persikai0,142
slyvos0,250
slyvos džiovintos0,6236
bruknės0,536
razinos(džiovintos vynuogės)0,4280
agrastai0,239
arbūzas0,237
vynuogės0,373
citrinos0,641
riešutai ir seklos

Cashew riesutai42,2592
Cashew riešutai sūdyti ir pakepinti50,9611
kaštonai valgomieji1,9194
žemės riešutai48,0608
žemės riešutai pasūdyti ir pakepinti53,0602
lazdyno riešutai61,6672
kokoso riešutas36,5363
kokoso riešutas tarkuotas62,0610
moliūgų sėklos49,0600
linų sėklos30,9396
migdolai54,1623
macadomia riešutai70,0700
aguonos42,2499
para riešutai66,8697
pistacijos51,6621
sezamo sėklos58,0590
saulėgrąžos49,0605
graikiški riešutai62,5680
pienas ir produktai

pienas 3,5% riebumo3,567
pienas 1,5% riebumo1,549
pienas 0,3% riebumo0,336
pienas 0,1% riebumo0,135
pienas3,869
ožkos pienas3,970
grietinė 42%42,0408
grietinė 20%20,0218
grietinė 30%30,0292
grietinė 40%40,0379
grietinėlė 30%30,0317
grietinėlė 40%40379
jogurtas su vaisiais2,6103
jogurtas su vaisiais nuriebintas1,383
jogurtas be vaisių3,873
jogurtas nuriebintas be vaisių1,553
kefyras3,566
varškė ir sūris

varškė 45%13,0179
varškė iki 10%0,276
varškė 10%0,290
varškė 20%4,7112
varškė 30%7,4123
varškė 40%11,0165
varškė 50%14,5180
varškė 60%19,8220
camembert sūris su pelėsiais 30%13,5228
mascarpone47,5460
mozarella19,8255
parmezanas25,8396
feta(ožkos sūris)18,0250
sūris lydytas 30%13,6220
sūris lydytas 30% su kumpiu14,0210
sūris lydytas 45%24,0298
sūris tepamas 40%11,0160
sūris tepamas 30% su prieskoniais9,0139
kiaušiniai

vištų kiaušinis 58-60gr.6,285
vištų kiaušinis 48 gr.5,270
trynys 19 gr.6,172
baltymas 30-40 gr.0,120
anties kiaušinis12,0170
kiaušinienė13,8174
keptas kiaušinis18,4223
aliejai ir riebalai

linų aliejus99,5925
kukuruzų daigelių aliejus99,9930
alyvų aliejus99,6926
rapsų aliejus99,0921
sojos aliejus98,6917
saulėgrąžų aliejus99,8928
vynuogių sėklų aliejus99,5925
graikiškų riešutų aliejus99,5925
kviečių daigų aliejus99,5925
augalinis margarinas80,0746
nuriebintas augalinis margarinas40,0371
majonezas 80%80,0750
salotų majonezas 50%51,0500
Miracel Whip43,0445
sviestas83,2773
žąsų riebalai99,5947
kiaulės riebalai99,7948
mėsa

višta17,5230
vištos krūtinėlė0,9112
vištos kulšelė2,4113
vištos kepenėlės4,7142
antis42,5430
anties krūtinė4,8122
žąsis33,6392
žąsies kulšis7,5173
triušiena4,0124
veršiena0,8101
riebi veršiena6,5154
veršio kepenys4,1124
avies kulšis18,7240
kalakutas6,9145
kalakuto krūtinė1,0115
jautiena liesa2,4106
jautiena riebi19,4244
malta jautiena9,0166
kiauliena liesa2,4 108
kiauliena riebi29,0325
malta kiauliena11,0180
kiaulės kepenys4,5133
višta18,8261
maltinukai9,8185
viščiukas keptas14,0240
vištos šlaunelės keptos15,0246
veršio guliašas7,8121
dešra daktariška32,8366
salami36,0425
dešra rūkyta36,1424
dešra virta30,0353
pieniškos dešrelės26,7313
žuvis

tunas15,5242
tunas aliejuj20,9303
sardinė aliejuj14,0238
silkės file22,6285
žuvies piršteliai9,5210
žuvies maltinukai14,1238
ungurys rūkytas28,5350
lydeka0,989
karpis4,8125
plekšnė0,883
lašiša13,6217
gėrimai

obuolių sultys047
daržovių sultys0,117
kava be cukraus ir pieno00
vyšnių sultys041
limonadas049
morkų sultys0,127
mineralinis vanduo00
apelsinų sultys0,145
pomidorų sultys0,117
vynuogių sultys069
arbata be cukraus ir pieno00
alus042
lengvas raudonas vynas065
šampanas sausas076
šampanas saldus0110
baltas vynas sausas068
kiaušinių likeris4,6271
rumas 54%0307
degtinė0235
vyšnių likeris0304
uogienė ir co.

uogienė0250
medus0302
nutela31,0540
želė0278
saldumynai

after eight 1 vienetas1,045
balisto 1 vienetas5,7112
bounty 1 vienetas7,7142
Choco crossies 35 gr.12,0185
duplo 1 vienetas6,5108
ferrero bučkis 1 vienetas4,065
rocher 1 vienetas4,159
guminukai 1 vienetas07
hanuta 1 vienetas8,7118
kramtoma guma 1 vienetas010
kit kat 17 gr.4,085
Lion 1 vienetas9,0195
mars 1 vienetas11,0270
marcipano bulvytė1,025
milky way 1 vienetas5,0133
mon cheri 1 vienetas3,050
nippon 1 vienetas4,070
saldainiai 1 vienetas2,050
raider 1 vienetas6,8140
pieniškas šokoladas30,0550
juodas šokoladas34,0520
smarties 1 vienetas0,35
riešutų ir razinų rinkinys37,0550
Yes 1 vienetas10,0175
vaisiniai ledai1,8140
pieniški ledai4,2153
plombyras21,5264
vanilininis pudingas3,3112
vanilininis padažas4,2109
šokoladinis pudingas3,6112

Kopūstų sriubos dieta

Naminiai rauginti žali kopūstai stiprina imunitetą, tvarko
žarnyno darbą. Kopūstai yra taip pat viena iš tų stebuklingų
daržovių, kurios degina riebalus, tiksliau juos bevirskindamas organizmas
sunaudoja daugiau energijos, nei isgauna is kopustu...

kopūstų sriubos dieta

Pirmiausia išsiverdame kopūstų sriubą, į kurią galime dėti tokius produktus:
kopūstas
pomidorų tyrė
svogūnai
svogūnų laiškai
paprika
morka
salieras
ropė
prieskonių
nedarant didelės dietos, galima įmesti liesų spirgiukų bei bulvių ir veliau pabalinti su pienu arba liesa grietine.

Geriausia išsivirti didelį puodą. Dietos stebuklas nėra didelis: virti kopūstai degina riebalus, todel kopūstas turi užimti apie 80-90 procentų visų daržovių. Kad ši dieta gerai suveiktu, reikia daugiausia savaitę laiko valgyti tik kopūstų sriubą. Geriausia yra tai, kad jos galima valgyti tiek, kiek norime, visada, kada jaučiame alkį. Nuo antros dienos galima pradėti valgyti vaisius, bei kitokių daržovių, nei yra sriuboje, tačiau po mažą porciją. Galima ir mėsos gabaliuką suvalgyti, bet ne anksčiau nei 5 dieną. Svarbu tarp sriubos maisto pakankamai gerti, tačiau tik vandenį arba vandenį sumaišytą su trupučiu grynų sulčių( be cukraus). Griežtai laikantis šios dietos galima numesti iki 7 kg per savaitę. Ilgiau jos laikytis nepatartina dėl galimo vitaminų ir mineralų stygiaus.

Juoktis yra sveika?

Juoktis yra sveika!

Juokas daro žmones laimingais, patenkintais, nuima ar bent
sumažina skausmą bei...juokas yra geriausias vaistas nuo žieminės
depresijos. Kai mes juokiamės,
tikrai nuoširdžiai juokiamės, įtempiame daugybę raumenų, padažnėja širdies ritmas ir mūsų kūnas gamina daugybę laimės hormonų. Gerai pasijuokę žmonės jaučiasi nuostabiai atsipalaidavę bei laimingi.

Bronchų balzamas

Švelnios įtrynimo priemonės su eteriniais aliejais palengvina kosulį
ir slogą. Šių aliejų įmasažavimą į odą mėgsta tiek dideli, tiek ir maži...



Balzamai bei kitos įtrynimo priemonės išvysto savo geriausias
savybes dvejopai. Pirmiausiai eteriniai aliejai veikia per odą.
Tuo pačiu jie skleidžia savo kvapą ir taip gydančios
medžiagos patenka į organizmą per plaučius. Eteriniai
aliejai kovoja su kvėpavimo takų uždegimais bei praskiedžia susirinkusias gleives, kurios tada lengviau išsikosti.
Mažyliams tinka tik labai lengvos priemonės. Mentolis ar kamparas, kurie turi labai stiprų kvapą ir dažnai yra naudojami suaugusiųjų gydymui, mažyliams nėra tinkami. Produktai su pušų ar eglių aliejais yra labiau tinkami vaikams, tačiau norint juos naudoti vaikams iki 1 metų, geriau pirma pasitarti su gydytoju.
Aliejais ar balzamu yra įtrinama 2-4 kartus per dieną nugara ir krūtinė, jokiu būdu netrinti į veidą ar prie nosies. Prieš masaža susišildykite rankas šiltame vandenyje.
Skystus eterinių aliejų produktus galima palašinti ant drabužių, į indą su vandeniu, ar į lovos kamputį. Vaikams iki 4 metų naudoti kuo švelnesnius produktus arba imtis kitokių kvepavimą palengvinčių priemonių.

Ananasas-ne tik persišaldymų žudikas

Jis yra geltonas, sultingas ir jo skonis nuostabiai saldus-ananasas.
Tačiau šis vaisių karalius nėra tik skanus, jis pasižymi ir
medicininiais požymiais. Jis pagydo gerklės skausmus, veikia išvis prieš
persišaldymus, mažina pilvo skausmus ir t.t. Taip pat pasižymi savo
mažu kalorijų kiekiu ir yra vienas iš pagrindinių dietinių produktų.
Kosmetikoje ananasas pasižymi savo encimais, kurie gerina odos
išvaizda bei neleidžia atsirasti raukšlėms....

Jau indėnai naudojo ananasą gydomaisiais sumetimais.
Du dalykai išskiria ananasą iš kitų vaisių: didelis kiekis vitamino C ir mineralų bei baltymus skaidančio Bromelaino. Ananasas mažina kraujo spaudimą, pagyvina virskinimą, valo kraują nuo nuodingu medžiagų bei kraujagysles nuo apnašų. Dažnai gydytojai išrašo vaistus su Bromelainu nuo persišaldymų, menstruacinių skausmų bei atsiradus klimakretinio periodo požymiams. Bromelainas gerai paveikia ir žmogaus meilės gyvenima, tad nuo meilės pavargusiam partneriui galite drąsiai pagaminti ananaso salotų.
Ananasą geriausiai valgyti šviežią. Didžiausias Bromelaino kiekis yra susikaupęs ananaso viduryje, todėl jo geriau neišmesti, nebent yra labai sumedėjęs. Konservuotuose ananasuose Bromelaino jau nebėra, nes jis dingsta ananasą apdorojant aukšta temperatūra.
Kuo labiau prinokęs ananasas turi ir daugiau naudingų medžiagų. Perkant reikia pasižiūrėti, kad vaisius atrodytu gerai, nebūtu labai kietas ir spalva būtu tolygiai geltonai raudona, prie lapų turi jie skaniai kvepėti. Ananasai yra vieni iš tų vaisių, kurie nebenoksta nuskinti ir greitai genda, todėl juos reikia greitai suvalgyti.
Kadangi ananasas turi ir daug vitamino B, jis yra ir nuostabus vaisius kosmetikai. Ananaso košelė yra užtepama ant veido bei įmasažuojama i odą. Jis veikia ir prieš senatvės plėmus. Juos tereikia patepti su trupučiu ananasų sulčių, kad nubluktu.
Nors ananasas ir yra fantastiškas dietinis vaisius, nėra patartina ilgiau nei vieną dieną matintis ananasu ir tik juo. Tokiu atveju gali atsirasti pavojingų gyvybei naudingų medžiagų trūkumų, ypač baltymų.

užkirskime kelią infekcijoms

Kai virusai mus užpuola, pasidaro aišku kokiame stovyje yra
mūsų imunitetas. Kad organizmas galėtu kovoti su ligų sukėlėjais,
reikia stiprinti mūsų gynybines jėgas.



Dauguma virusų naudoja labai paprastą, bet veiksmingą taktiką.
Jie naudojasi mūsų burna, kaip durimis, ir įsitaiso netoliese
esančiose viršutinių kvepavimo takų gleivinėse. Ypač
lengvas darbas joms yra įsitaisyti išdžiuvusiose, blogai
aprūpintose gleivinėse, kurias įsitaisome žiema kvėpuodami sausu šaltu oru lauke ir šiltu sausu oru namie.
Todėl pirmiausiai patartina nešildyti gyvenamųjų patalpų daugiau nei iki 22°C, miegamojo ne daugiau kaip iki 18°C. Mažyliams galima patalpą labiau pašildyti jei vystome ar maudome. Labai svarbu, kad oro drėgmė būtu patalpose ne mažesnė nei 50 procentų. Rūkymas , ypač pasyvus, padidina peršalimų galimybę, bei galimybę įsitaisyti astma.
Pasikvieskite kovai su virusais šalti ir drėgmę. Judėjimas ir grynas oras pagyvina kraujo apytaka ir tuo pačiu atsiranda daugiau gynybinių jėgų gleivinėse. Taigi, eikime laukan kuo dažniau!
Kovai su šiais priešais labai gerą metodą išrado Sebastianas Kneippas. Šis metodas susideda iš vandens temperatūrą kaitaliojančių maudynių, nesvarbu ar visam kūnui, ar tik pėdoms, ir šalto vandens perpylimais. Pagrindinė taisyklė yra pabaigti maudynes su šaltu vandeniu. Vaikams jas galima taip pat naudoti, tačiau kuo mažesnis vaikas, tuo atsargiau reikia ir elgtis, nes jie daug jautriau reaguoja į temperatūros kaitą, nei dideli. Sauna yra taip pat labai efektyvus imuniteto tvirtinimo metodas. Šalto ir karšto oro kaitaliojimai taip pat gerina kraujo apytaka, kūno šilumos reguliavimo mechanizmą, ir stiprina imuniteta. Ypač atvesus orui tai yra labai svarbu, nes kaip tik tada kvėpavimo takų gleivinėse yra bloga kraujo cirkuliacija.
Mūsų imunitetui galima pagelbėti ir augalinėmis priemonėmis. Kartais tereikia tik mažyčio postūmio, kad imuniteto sistema pradetu dirbti. Labai populiarios vaistinės priemonės tokiu atveju yra su echinacea bei kitų augalų ištraukomis. Vaistineje jums pasiūlys ir homeopatinių priemonių. Šios ištraukos iš įvairiausių augalų, atitinkamai dozuotos, koncentruotos ar atskiestos pavyzdžiui aktyvuoja specialias kūno lasteles, kurios pradeda kovą su bakterijomis ar virusais. Jas naudoti patartina ne tik apsireiškus ligai, bet ir profilaktiškai. Tačiau pakilus temperatūrai, kuri rodo, kad imunitetas kovoja, nebegalima naudoti šių priemonių, nes organizmus kovoja ir taip.
Įvairiausi vitaminai bei mineralai turi taip pat labai svarbią reikšmę imuniteto sistemos darbe. Ypač svarbūs yra taip vadinami antioksidantai: vitaminas C, E, betakarotinas bei selenas, kurie apsaugo lasteles nuo agresyvių deguonies susijungimų. Todėl jų organizme negali trūkti.
Cinko trūkumas padidina infekcijų galimybę. Jo yra daug mėsoje bei žuvyje. Vitaminas A yra taip pat labai svarbus. Ypač daug jo yra sunaudojama karščiuojant, todėl patartina pasirūpinti jo atsargomis valgant daug morkų, spinatų bei žaliųjų kopustų.
Kaip besistengtumėt, vaikų infekcijų neišvengsite. Iki 12 infekcijų per metus yra laikoma normaliu reiškiniu. Vaikų imunitetas turi pirmiausia susipažinti su įvariausiomis bakterijomis bei virusais ir ieškoti būdų kovoti su jais gaminant antikūnius. Tėvai gali tik pabandyti palengvinti ar patrumpinti ligos eiga. Galima pasirūpinti tinkamu gleivinėms klimatu inhaliuojant, ar pastatant kambaryje dubenį su karštu vandeniu. Nosį galima skalauti su druskos tirpalu.
Temperatūra nėra liga. Ji rodo, kad mūsų imunitetas dirba ir skatina antikūnių gamybą. Šio proceso geriau nestabdyti, jei nėra karščio spazmų pavojaus. Nuo temperatūros galima naudoti paracetamoli arba apvynioti blauzdas šaltu šlapiu rankšluosčiu, kuris gali būti tik keliais laipsniais šaltesnis, nei kūno temperatūra. Greitas temperatūros pakilimas virš 39 laipsnių, bloga savijauta, galūnių skausmai bei persišaldymo simptomai rodo, kad yra virusinis-gripinis susirgimas. Tokiu atveju reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją.
Sloga yra dažniausias persišaldymo simptomas. Nosies gleivinės užsikrečia virusine infekcija, pradeda tinti ir gaminti begales gleivių. Ypač naujagimiams sloga yra labai nemaloni liga, nes iki trijų menesių jie dar nelabai moka kvėpuoti per burna. Galima pamėginti gleives nutraukti, lašinti lašiuku su druskos tirpalu arba pasiteirauti vaistinėje kas yra efektyviausia pagal amžių ir ligos požymius.
Gerklės uždegimas yra sekantis dažnas persišaldymo požymis. Labai svarbu jau nuo pat pradžių daug gerti, kad gleivinės neišdžiūtų. Gerklę galima skalauti su ramunėlių bei šalavijo arbatomis bei čiulpti saldainiukus nuo persišaldymo, kurie neleis gerklei išdžiūti.
Kosulys pralaisvina kvėpavimo takus, tačiau sausas kosulys neleidžia miegoti. Čia gali padėti kosulį malšinančios priemonės. Kai sausas kosulys pereina į taip vadinamą produktyvųjį kosulį, padeda priemonės, kurios gleivinės atskiedžia, kad būtu lengviau iškosima. Gleivinės išsikosti geriau ir daug begeriant. Nebūtina griebtis cheminių priemonių, kai padeda ir žolių arbatos bei antpilai. Ypač gerai veikia čiobrelis, anyžius, eukaliptas bei kiti visame pasaulyje augantys medicininiai augalai.

20 PATARIMU ZIEMAI

Patarimai, kaip sekmingiau isgyventi ziemos laikotarpi...

1. druskingas juros oras sudrekina ir pralaisvina kvepavimo takus ir tuo palengvina ar panaikina kosuli.Bet del to nebutina prie juros vaziuoti.Slogai panaikinti, tereikia keleta kartu nosi praplauti su juros druskos tirpalu( tris ziupsnelius i stikline vandens) arba nusipirkti druskos tirpalo purskiamus ar lasinamus nosies vaistus is vaistines.Taip pat kosuliai naikinti galima tuo skysciu gerkle pagurguliuoti arba inhaliuoti.

2. Sportuojant,o ypac plaukiojant, begiojant ar vaziuojant dviraciu gaminasi taip vadinamas laimes hormonas, kuris sustiprina imuniteta.

3. siuo saltu, slapiu laikotarpiu kiekvienas saules spindulelis yra labai svarbu zmogaus organizmui. Yra patariama per diena bent 20 minuciu eiti pasivaikscioti, kas ne tik nuotaika pakelia, bet ir pagerina kraujo apytaka.

4. Vanduo yra pats geriausias grozio eleksyras, todel yra butina per diena maziausiai 2 litrus isgerti. Jie reikalingi, kad isplauti is organizmo nuodingasias medziagas.Be to jei per mazai geriama, organizmas traukia dregme is odos ir ji isdziuna bei susirauksleja.

5.Papuoskite savo gyvenima spalvomi, pvz: melyna nuramina, raudona suteikia energijos, oranzine privercia pasijusti laimingu...

6.niekas geriau nepanaikina bloga nuotaika, stresa kaip silta vonia. Be to etheriniai aliejai ar zoleliu vonios padeda atsikratyti persisaldymo.

7.Po 2 valandu saunos galima kaip naujai gimusiu pasijusti.Prakaituojant iskiriamos nuodingos medziagos susikaupusios organizme, be to kacio ir salcio kaitaliojimas pagerina kraujo apytaka ir stiprina imuniteta.

8.Kvapu aliejai su mosus suteikia butui puikia atmosfera ir pakelia nuotaika.

9.Pagrindinis ginklas kovoje pries persisaldyma yra vitaminas C.Todel siuloma ypac citrusinius vaisius, vynuoges, tamsias uogas ir bulviu daug valgyti.Odai labai svarbus kremai su vitaminu C, nes jie pagerina kraujo apytaka, odai suteikia rasva ir sveika atspalvi.

10.Geros nuotaikos kvapai yra ir citrusiniai kvapai.

11.Juros darzoves turi daugiau naudingu mineralu, nei koks kitas produktas: fluorida, kalziu, gelezi, mangana, joda ir karotina. Ir svarbiausia jie neturi beveik jokiu kaloriju.

12.Jei neturite jokio noro sportuoti, tai tiks ir laiptais aukstyn-zemyn lipti.Tai pagerina kraujo apytaka, treniruoja koju ir sedynes raumenis.Dar geriau yra sokti, nes sokant yra ne tik raumenys treniruojami, bet ir su muzikos pagalba laimes hormonai suaktyvinami.

13.Rytais visa kuna istrinti su kietu ranksluosciu, geriausia prie atviro lango- pakelia nuotaika, pagerina kraujo apytaka.

14.ypac geros prieziuros saltu oru reikalauja musu lupos.Geriausiai jas kasdien pries iseinant patepti scpecialiu lupdaziu, kuris apsaugo ir nuo zalingu saules spinduliu(UVA,UVB).Sutrukinejusias lupas patepkite alyvu aliejumi ir pamasazuokim su minkstu sepetuku.

15.sausa oda reikalauja daug prieziuros, jai reikia daug dregmes ir riebalu.Geriausia ja istrinti su aromatiniais aliejais.

16.Kam visada kojos sala, padeda prieskoniu vonios, arba patepti su kraujo apytaka skatinanciais kremais.

17.Ypac svarbu ziema daug darzoviu valgyti, bet pats geriausias yra brokolinis kopustas, kuris turi daug kalcio, magnezijaus, vitamino C. Be to jis saugo nuo vezio ir stiprina sirdi.

18.veido odai saltu oru reikia taip pat geros prieziuros.Ja reikia kuo dazniau patepti drekinanciais kremais, bet ne veliau kaip valanda pries iseinant is namu.

19.Kam ziema kraujo apytaka sublogeja, siuloma dazniau "zvake" padaryti: atsigulti ant nugaros ir kojas kuo auksciau iskelti.Taip pat padeda plaukiojimas, greitas vaiksciojimas ir gerimai su citrina.

20.Apsildymo isdziovintas oras, saltis ir vejas isdziovina musu oda, todel galima ja istepti ir alyvu aliejumi.

26 PATARIMAI PAVASARIUI

Pavasaris jau nebe uz kalnu. Cia keletas pasiulymu sveikatos tema pavasarejant...

1. Saltas ziemos ir apsildymo issausintas oras nukamavo oda. Ji atrodo isitempusi, sutrukinejusi ar net nesti. dabar labai svarbu ja palepinti, prausti su tuo paciu patepanciais oda muilais, naudoti daugiau kremu visam kunui, kurie suteikia jusu odai sviezumo ir gaivumo, kaip pavyzdziui pH5 Eucerin.

2. Pati geriausia dienos pradzia dabar yra po dusu. Svarbiausia pradeti siltu vandeniu ir baigti saltu, nes toks prausimasis pagerina kraujo apytaka, treniruoja kraujagysles, pagreitina deguonies ir naudingu medziagu transportavima i lasteles.

3. Geriausias ginklas pries pavasarini nuovargi yra begiojimas, vaiksciojimas ar vaziavimas dviraciu gryname ore. Kadangi dabar musu organizmas atgyja, dideliu greiciu dalijasi musu lasteles ir sunaudoja daug deguonies, todel labai svarbu nors tris kartus per savaite papildyti deguonies rezervus.

4. Fantastiskas energijos skleidejas yra kvapas, todel dabar ne maziau svarbu pasirupinti kokiu citrusiniu ar ziedu kvapu kvepalu, kurie pazadins jusu uzsimiegojusia siela.

5. Per riebus ziemos maistas sunaudojo ir musu vitaminu santaupas. Todel pasirupinkite ju papildymu. Geriausi energijos paketai yra ananasas arba papaya.

6. Kylant temperaturai, issiplecia musu kraujagysles ir sumazeja kraujo spaudimas- tikra moteru problema.Tai galima siek tiek pataisyti su salciu. Sumazinkite kambario temperatura arba panardinkite pedas i vandeni su ledukais ir po to gerai nusausinti.

7. Padeda ir ranku masazas: masazuokite, trinkite, minkykite, kol susils. Svarbus su nyksciu apie 5 minutes i kito delno viduri lengvai spaudziantys judesiai.

8. Naturalus nuotaikos pakelejas yra Jonazole.

9. Madoje yra blizguciai, tad kodel sau gyvenimo nepablizginus? - suteikite siek tiek saules atspindzio isorei, nesvarbu ar nagu lakas ar makijazas, ar paprasciausiai akiu seseliai.

10.Naudokites kiekvienu saules spinduliu, kurie skatina vitamino D gamyba- svarbu kaulams, dantims ir raumenims. Kiekviena pasitaikiusia proga iseikite pasivaikscioti- nesigailesite.

11.Nesvarbu, ar geltoni narcizai, ar raudonos tulpes- spalvos, kaip ir sviesos signalai gerina nuotaika, taigi leiskite pavasariui jus pasveikiti su savo nuostabiom spalvom.

12.Mada ir makijazas siulo naujas spalvas ir naujas galimybes, taigi pasiduokite naujos mados srovei. Nusipirkite nauja lupdazi, nusidazykite plauku sruoga arba nusipirkite naujus marskinelius.

13.lengvi drabuziai tuojau pat parodo ir musu per ziema susikaupusius lasinukus. Pats laikas paskelbti jiems kara. nebutina tuojau begti i sporto studija, uztenka naudotis praktiskais kasdieniniais dalykais: lipkite laiptais vietoj naudojimosi liftu, eikite kur galite pesti ar vaziuokite dviraciu vietoj to, kad sesti i masina ar autobusa.

14.Kadangi saule dar nera tokia stipri, tai siuloma pasimegauti savo odos rudumu is tubeles.

15.Nieko nera geresnio, nei maudytis vonioje. Dabar siuloma sielai ir odai atgaivinti pasinaudoti svieziais, kaip citrina kvepianciais aliejais ar kitokiais vonios vandens putojimo pagalbininkais.

16.Pavargusioms rankoms atgaivinti pabandykite istepti jas storai kremu, uzsidekite medvilnines pirstines ir leisti per nakti isigerti.

17.Truputis streso yra ne taip jau ir blogai, bet per daug nera gerai. Siuloma tiesiai atsisesti, uzdeti ranka ant pilvo ir giliai i pilva per nosi ikvepti. Ora sulaikyti trumpam ir visa iskvepti per burna. Ranka jauciame kaip pilvas issipucia ir paskui susitraukia.

18.Pasilepinkite save ir "pasimaudykite" roziu vandeny: ryte issitrinkite su juo visa oda, o vakare galima imasazuoti roziu alieju.

19.Nusitrinkite siurkscia ziemos oda ir ji pasidarys svelni ir minksta: galite tai padaryti ne tik su peelingu, bet ir su siurksciu razu. Tai taip pat pegerina kraujo apytaka.

20.Pasidarykite sviezinancia ir drekinancia kauke: imkite 2 dalis tarkuoto agurko ir 1 dali varskes. Viska sumaisyti, uztepti, palaikyti 10 min. ir siltu vandeniu nuplauti.

21.Du katus per savaite i sauna-isplauna visus nuodus ir slakus. Po saunos butinai isgerti litra mineralinio vandens.

22.Slaunu odai pagerinti, itrinkime kasdien oda tamprinanciais cremais.

23.15 min. popiecio miegas pakrauna jusu energijos atsargas. Taciau ilgesnis miegas jus tik dar labiau nuvargins.

24.Phenylethylaminas, korio yra kakavoje, yra energijos ir laimes saltinis. Daugiausia jo rasite juodame sokolade.

25.Kvietiniu daigu aliejumi istrinti plaukai ir per nakti palikti isigerti(ryte gerai isplauti) suteikia plaukams blizgesio.

26.zensenio arbata yra puikus sielos ir kuno zadintojas.

Dantu prieziura

Musu burna yra tikras bakteriju ir mikrobu saltinis. Joje yra visada silta ir dregna ir maisto netruksta, kaip tik tokia atmosfera, kurioje parazitai geriausiai dauginasi...

Svarbiausia, kad tos bakterijos nera mums labai dekingos uz gera svetinguma. Jos ne tik dauginasi, bet ir naikina musu dantis. Kaip sakoma: lasas po laso ir akmeni prataso. Ypac saldus maistas skatina bakteriju dauginimasi. Jau labai daug mazyliu pasitaiko su prakiurusiais pieniniais dantukais ir tai atsiranda ne savaime, o geriant vaisines neskiestas sultis, bei valgant daug saldumynu. Todel labai svarbu yra jau kudikiams valyti dantis su specialiu sepetuku. Kai vaikas ismoksta pats isspjauti, galima pradeti valyti dantis su dantu pasta ir leisti vaikui po jusu valymo dar paciam pasimokyti. Nuo triju metu butina dantis valyti jau tris kart per diena po kiekvieno valgymo. Stebetinas skaicius vaiku iki 14 metu amziaus niekada nesivalo dantu. Apie 3,7 % visu vaiku valosi dantis tik kas antra ar trecia diena. Tad nera ko stebetis, kad dar belankant mokykla vaikams iskrenta ir nuolatiniai dantys ir dar ankstyvoje jaunysteje susiduria su tokiu nemaloniu dalyku, kaip dantu protezai. O tereikejo tris kart per diena is viso devyniu minuciu paskirtu dantu prieziurai...

Vanduo saugo nuo vėžio

Amerikos tyrinėtojai atrado sensaciją: gėrimai saugo nuo
vėžio. Netgi gerdamas vandenį žmogus gali riziką susirgti
vėžiu sumažinti iki 80 procentų.


Mokslininkų užduotis atrodė gana sudėtinga. Harvard Universiteto
Cambridge tyrinėtojų grupė ieškojo apsaugos nuo pūslės vėžio.
Buvo pasiruošta ilgam darbui, tačiau labai greitai buvo išsiaiškinta,
kad vanduo yra vienas iš stebuklingųjų medžiagų. Buvo nustatyta,
kad geriant pakankamai vandens, galima pūslės vėžio
galimybę sumažinti iki 60 procentų. Papraščiausias paaiškinimas
būtų: vanduo atskiedžia kenksmingas medžiagas ir išplauna jas
prieš joms įsitaisant pūslės sienelėse ir tuo būdu neleidžia
atsirasti vėžiui...


Kas mažai skysčių geria, padidina vėžio riziką. Taip pat ir kiti tyrimai patvirtino stebuklingą vandens galią. Buvo nustatyta, kad vandens trūkumas sukelia dramatinius kraujo apytakos, svarbių organų aprūpinimo svarbiais mineralais ir vitaminais, deguonimi bei hormonais sutrikimus. Kadangi kūnas pirmiausia aprūpina smegenis, pirmiausia mociančia gynybinių ląstelių gamyba kraujuje. Rizika susirgti vėžiu didėja.
Kas antras zmogus geria per mažai arba neteisingai. Jeigu geriame pakankamai, pageriname savo imuniteta 50 procentu per 4 savaites ir sumažiname per puse riziką susirgti vėžiu.
Konkrečiai kūno apsauga nuo vėžio atrodo šitaip: 1. Geriausia yra gerti vandenį, kuriame yra kuo mažiau angliarūgščių bei mineralų, nes toks vanduo yra lengvesnis, jis sugeba kuo daugiau kenksmingų medžiagų sujungti ir išplauti.
2. Pasirinkti vandenį, kuriame yra kuo mažiau nitratų( ne daugiau nei 10 mg į litrą). Buvo nustatyta, kad nitratinis vanduo gali padidinti galimybę susirgti skrandžio ir pūslės vėžiu.
3. Gerti mažiausiai 2-3 litrus vandens per dieną. Šis kiekis sumažina per pusę galimybę susirgti žarnyno ligomis.

Išvada: kas įvairias sultis po truputi ir daug vandens geria, gali galimybę susirgti vėžiu sumažinti iki 80 procentų.


Trumpai:
1. 6 stiklinės vandens per diena sumažina pūslės vėžio galimybę per pusę. Kiekviena sekanti stiklinė atima sekančius 7 procentus.
Kas antras žmogus virš 40 metų geria per mažai. Pasekmė yra ta, kad kūno dalelės gali 45 procentus mažiau skysčių išsaugoti, ląstelių kokybė ir apykaita sublogėja ir didėja ligų rizika.
2. Natūralios obuolių sultys neutralizuoja nuodingas medžiagas. USA studijos parodė, kad su savo ekstremaliu natūralaus vitamino C kiekiu( 180 kartu stipresnis nei sintetinis), obuolių sultys gali vėžį sukeliančias molekules neutralizuoti. Tai yra ypač svarbu rūkantiems, nes kiekviena cigaretė atima iš organizmo 30 mg vitamino C.
3. Kas pastoviai geria geriamą jogurtą ar kefyrą, padidina reguliariai virškinimo encimus. Susireguliuoja rugščių gamyba ir sumažėja galimybė susirgti skrandžio bei stemplės susirgimais.
4. Arbata geriantys gyvena ilgiau. Kas išgeria 14 puodelių žalios ar juodos arbatos per savaitę, sumažina vėžio ar širdies infarkto galimybę 44 procentais. Jeigu geriate tik retkarčiais, sumažinate vistiktai apie 28 procentais.
5. Pienas saugo nuo krūties vėžio. Piene esanti Linoleno rūgštis sustabdo vėžinių ląstelių augima krūties srityje.
6. raudonas vynas sustabdo vėžio auglius. Jau seniai žinoma, kad raudonas vyras saugo ir nuo širdies infarkto. Kas nemėgsta vyno, gali pasirinkti raudonų vynuogių sultis. Užtenka 1 stiklo per dieną.
7. Pomidorų sultys-stebuklingas ginklas. Jos neleidžia vėžiui įsitaisyti ypač prostatoje bei plaučiuose. Mokslininkai pataria išgerti 1 stiklinę per dieną.
8. Šeivamedžio sultys yra ne tik geras ginklas nuo peršalimų, bet ir nuo vėžio, nes turi labai reto seleno. Užtenka išgerti 2 šaukštus šių sulčių, kad užpildyti seleno rezervus.
9. Kiviai apsaugoja kepenis bei plaučius. Patartina suvalgyti po 1 kivį kasdien.

Sveikatos šaltiniai

Sveikas ir geras maitinimosi būdas pagerina žmogaus organizmo
imuniteto sistemą. Kai kurie maisto produktai yra tikri
imuniteto stiprintojai dėl savo sudėtinių medžiagų. Pakalbėkim
apie keletą iš jų....



Šeivamedis
Jeruzalemo universiteto tyrimai parodė, kad žmonės, kurie susirgę gripine infekcija, gėrė šeivamedžio ištraukas, greičiau pasveiko. Priežastis yra baltyminės medžiagos. Jos užblokuoja ligos sukėlėjus dar prieš jiems isitvirtinus kūne arba palengvina gydymosi procesą. Taip pat vitaminai A ir C remia imuniteto dalelių dauginimasi. Patariama gerti šeivamedžio sultis tik pajutus ligos požymius, taciau ir ligai įpusėjus gali jos padėti greičiau pasveikti.
Tačiau dėmesio: niekada negalima nevalgyti šeivamedžio žalių uogų! Kaip pasidaryti šeivamedžio sultis yra parašyta receptuose konservu skyriuje.... receptas



Lauko salotos
Žaliasis svarbus gydymo kursas gynybinėms ląstelėms: imuniteto apsauga vitaminas C, betakarotinas bei geležis sudaro tobulą trijulę gynybai nuo ligų sukėlėjų. Raudoniesiems kraujo kūneliams reikia geležies, kad galėtų transportuoti deguonį iš plaučių į kūno ląsteles. Kuo geriau kūnas yra apsirūpines geležimi, tuo greičiau gali į sukėlėjus reaguoti kūno apsauginės ląstelės. Tačiau geležies įsisavinimui yra reikalingas vitaminas C, kuris tuo pačiu taip pat stiprina apsaugines ląsteles.
Pasiūlymas: serviruokite prie salotų padažą iš citrinos sulčių bei šalto spaudimo aliejumi, kad visos medžiagos būtų kuo geriau įsisavintos.

Ankštiniai augalai
Linzes, žirniai, pupelės ir pan. yra svarbiausi baltymų tiekėjai, kurie taip pat padeda apsisaugoti ir nuo persišaldymų. Kaltininkas yra ne tiek baltymai, kiek cinkas. Jeigu organizme trūksta cinko, sergame dažniau, lėčiau gyja žaizdos. Cinko taip pat yra ir jautienoje bei kiaulienoje, kiaušiniuose, sūryje bei riešutuose.

Kiviai, citrusiniai vaisiai bei paprika
Šitie vaisiai bei daržoves yra tikros žvaigždės, jeigu kalba eina apie profilaktinį gydyma nuo persišaldymų. Pagrindinis herojus yra, žinoma, vitaminas C. Šiuo atveju gamta nepasigailėjo žmogaus. Dauguma gyvybės rušių žemėje gali patys pasigaminti vitaminą C, tik žmogus, jūros kiaulytės bei beždžiones jo patys pasigaminti negali. Todėl mes turime jį įsisavinti su maisto produktais. Infekcinės ligos išnaudoja labai daug vitamino C rezervų iš mūsų organizmo, todėl reikia stengtis jį nuolat papildyti. Ypač daug vitamino C yra paprikoje.

Svogūnai
Nosis užsikimšusi, gerklė peršti...dabar valgykite kuo aštriau! Svogūnuose esantys eteriniai aliejai susilpnina uždegimus, užmuša bakterijas, paskatina gleivinių darba ir taip nuslopina uždegimą. Svogūnų sudėtinės dalys, kaip mūsų jau minėtas cinkas bei vitaminas C, pribaigia pradėta darbą.
Svogūnus galima valgyti žalius, keptus bei virtus. Truputyje vandens išvirus smulkiai supjaustytų svogūnų, bei nukošus juos, pasaldinus medumi gauname gera ištrauka nuo kosulio.

Nuostabi šypsena ir sveikučiai dantys- su šiais patarimais tai yra pasiekiama...

  • 30 minučių taisyklė

Geriate apelsinų sultis pusryčiams? Jokiu būdu nevalykite tuojau po to dantų-taip yra nutrinama dantų paviršutinė danga, nes rūgštus maistas suminkština dantų emalę. Geriau palaukite pusvalandį, tada valykite.

  • paslėpti dantų žudikai

baisesni už čiulpinukus-bananai. Jie yra minkšti, visur kimbantys, pilni vaisinio cukraus- pats geriausias mišinys, iš kurio bakterijos gamina rugštis, kurios vėlgi atakuoja emalę. Tas pats yra ir su čipsais, makaronais bei balta duona. Juose esantis krakmolas taip pat labai greitai pavirsta į rūgštis.

  • Sūris

Kartais nebūna laiko nusivalyti dantis po valgio. Geriausia išeitis yra sūris. Jį bevalgant, dantų emalė pasidengia riebalais bei baltymais- apsauginiu sluoksniu nuo karieso bakterijų. Taip pat yra pagerinamas pH burnoje.

  • elektrinis dantų šepetukas ar mechaninis?

tyrimai parodė, kad tiek elektrinės, tiek mechaninės dantų valymo priemonės yra vienodo efektyvumo. Išskyrus naujausias vibruojančias elektrinių šepetukų galvutes.

  • Dantų pasta

Geriausia pasta turi atitikti du reikalavimus: 1. į jos sudėtį turi įeiti fluoridas, kuris mažina karieso susirgimus iki 60%. 2. "šlifavimo efektas" turi būti ne didesnis, nei 45-kitaip gadina dantis.

  • Rūgštys

Ledo arbatos, uogienės, guminukai-visur pilna citrinos rugšties arba E330- agresyvios pridetinės medžiagos, kuri netgi kalkėm valyti yra naudojama. Ši agresyvi rūgštis tiesiog sugadina dantų emalę.

  • Dėmiu valiklis

Tabakas, arbata, raudonas vynas palieka ant dantų bjaurias dėmes.Tyrimai parodė, kad nuo šių dėmių padeda kramtomoji guma. Kas kasdien 3 kartus po dvi gumas po valgio apie 15 minučių kramto, sumažina dėmes iki 64 procentų.

  • profesionalus dantų valymas

Karta per metus galima nuėjus pas dantista pasinaudoti profesionaliu dantų valymo metodu su ultragarsu bei specialiais milteliais. Tam dantistas turi turėti atitinkamą įrangą. Vokietijoje toks valymas kainuoja 60-120 Eurų, tačiau dantys blizga kaip nauji ir yra tikrai 100 procentų švarūs.

  • Jogurtas naikina dantų apnašas.

Jeigu suvalgysite kasdien po indelį natūralaus jogurto, po šešių savaičiu matysis žymus dantų apnašų pamažėjimas-tai nustatė Japonų mokslininkai. Priežastis yra lakto bakterijos, kurios yra natūralaus jogurto sudėtis. Jos pagerina burnos flora ir tuo pačiu sumažėja burnos kvapas iki 80 procentų.

  • Dantų draugas

geriausias karieso žudikas yra žalioji arbata. Buvo nustatyta, kad geriant šią arbatą, žymiai sumažėja cukraus kiekis burnoje ir bakterijos tiesiog miršta iš bado. Geriausia išgerti 3 puodelius per dieną.

  • Gyvenimo draudimas

apie 40 % dantų paviršiaus nepasiekia joks normalus dantų šepetukas ir ten veisiasi širdies ligas sukeliančios bakterijos. Tarpdančius reikia taip pat valyti su spec. šepetukais arba su spec. šilko siūlu, skirtu dantų valymui. Yra nustatyta, kad žmonės, pastoviai valantys tarpudančius, gyvena apie 7 metus ilgiau.

  • idealus baltumas

siūlomi idealūs dantų balintojai yra medicweiß(blend-a-med) ir sensation white(Colgate). Šie produktai dirba be cheminių balintojų, o tiesiog su didesniais pastos grūdeliais, kurie dantis geriau nušveičia.

  • teisinga valymo technika

Svarbu yra ir teisinga dantų valymo technika. Dantų gydytojai pataria dantų šepetuką laikyti prie dantų 45 laipsnių kampu ir vienoje vietoje sukti 10 ratukų, tada valyti sekančius dantis. Ant galo lengvai nuvalyti sukandimo paviršių. Valyti ne trumpiau, kaip 3 minutes.

Gripas

1. Naudoti gripo epidemijos metu. Sutarkuoti svogūno galvutę ir 10-15 min. kvėpuoti svogūno skleidžiamu aitriu kvapu.

2. Vitaminingas gėrimas. 40 gr. švarių pušų spyglių užpilti 215 gr. vandens, įberti 8 gr. cukraus, įmesti 1 citrinos žievelę ir uždengti. 30 min. pavirti. Perkošti, įpilti citrinos sulčių ir gerti po 50-100 ml. per dieną.

3. Sumaišyti 2 dalis aviečių ir 2 dalis šalpusnio lapų, ir 1 dalį raudonėlio. Valgomą šaukštą mišinio užpilti stikline verdančio vandens, 20 min. palaukti, perkošti. Gerti po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną.

4. Į ketvirtį litro degtinės įberti aitriojo pelyno. 21 dieną laikyti tamsioje vietoje, po to nukošti. Gerti po 20 gr. kartą per dieną, jeigu peršalote ar sušalote. Vartoti ne ilgiau kaip 2-3 dienas.

5. Sumaišyti aviečių šakeles su liepžiedžiais (lygiomis dalimis). Valg. šaukštą mišinio užpilti 1 stikline verdančio vandens. Po 20 min. nukošti. Gerti po stiklinę karšto nuoviro prieš naktį.

6. 1 saują susmulkinų juodojo serbento šakelių užpilti 4 stiklinėmis vandens. Virti 5 min., po to ant silpnos ugnies - dar 4 valandas. Nakčiai išgerti po 2 stiklines šilto nuoviro. Ligos metu gydymą pakartoti 2 kartus.

7. Valgomą šaukštą aviečių užplikyti 1 stikline verdnčio vandens. 20 min. palaukti ir gerti karštą , po 1 stiklinę 2 kartus per dieną.

8. Pesišaldžius. 1-2 arbat. šaukštelius jonažolės užpilti 1 stikline verdančio vandens. Palaikyti 30 min., perkošti. Gerti 2-3 kartus per dieną keletą savaičių.

9. Persišaldžius. Imti antaninės obels lapų ir žiedų lapelių. Išvirti arbatą ir gerti persišaldžius, kosint.

Nuo anginos

1. Sutarkuoti burokėlius ir išspausti sultis. Į vieną stiklinę sulčių įpilamas 1 valgomas šaukštas 6% acto ir gautu mišiniu 5-6 kartus per dieną skalaujama gerklė. Galima gerklę skalauti ir burokėlių nuoviru.

2. Galima gerklę skalauti geriamosios sodos ir druskos tirpalu.

3. 10 medetkos žiedų užpilama 1 stikline verdančio vandens, 1 valandą palaukiama, perkošiama, ir gautu antpilu 3-4 kartus per dieną skalaujama gerklė.

4. 3 arbatinius šaukštelius svogūnų lukštų užpilami 0,5 litro vandens, užvirinama, 3-4 val. palaukiama, perkošiama ir 5-6 kartus per dieną skalaujama gerklė.

5. 2-3 susmulkintos česnako skiltelės užpilamos viena stikline verdančio vandens, 1 valandą palaukiama, perkošiama ir 4-5 kartus per dieną skalaujama gerklė.

6. 4 arbatiniai šaukšteliai susmulkintų šalavijo lapų užpilami 2 stiklinėmis verdančio vandens. 30 min. palaukiama, perkošiama ir gautu nuoviru 4 kartus per dieną skalaujama gerklė.

7. Lygiomis dalimis imti šalavijo lapų ir ramunėlių žiedų, užpilti verdančiu vandeniu, 30 min. palaukti ir perkošti. Šiuo antpilu 4 kartus per dieną skalauti gerklę.

8. Maždaug 1 dalis pušų pumpurų užpilama 10 dalių vandens. 30 min. pavirinama, 4 valandas palaukiama, perkošiama. Vartojama po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną. Galima daryti šio nuoviro inhaliacijas.

9. Kas valandą burna skalaujama 30% citrinos rūgšties tirpalu arba kramtomi citrinos grežinėliai.

10. 3 kartus per dieną suvartoti po vieną arbatinį šaukštelį svogūno sulčių.

11. 100 gramų džiovintų mėlynių uogų užpilama 0,5 litro vandens ir virinama, kol nugaruoja 10% skysčio. Šiuo nuoviru skalaujama gerklė.

12. Alijošiaus lapus sudėti į stiklainį ir priberti cukraus. Aprišti marle. Po 3 dienų gautas sirupas perkošiamas ir geriamas 3 kartus per dieną.

13. Susmulkintos beržo šakelės su pumpurais užpilamos verdančiu vandeniu, 1 valandą palaukiama, perkošiama, geriama po keletą stiklinių per dieną.

14. Imti lygiomis dalimis ramunėlių, eukalipto lapų ir medetkos žiedų. Vieną valgomą šaukštą žaliavos užpilti 1,5 stiklinės vardančio vandens ir uždengus pavirinti 2 min. Tada supilti į termosą ir laikyti 30 min., kad pritrauktų ir po to nukošti. Gautu nuoviru skalauti gerklę ryte ir vakare. Pradėti skalavimą 26°C temp. nuoviru, paskui kas kartą mažinti jo temp. po 1 laipsnį, kol pasieksite 16°C temp. Tada 3-4 savaites gerklę skalauti 15-16 °C temp. nuoviru.

15. 1 valgomasis šaukštas obuolių acto ir pusė stiklinės virinto vandens. Šiuo tirpalu skalauti gerklę po 3-5 min.

16. 1 arbatinis šaukštelis anyžiaus vaisių užpilamas 1 stikline verdančio vandens, 1 valandą palaukiama, perkošaiama ir geriama po 1/4 stiklinės 4 kartus per dieną, 30 min. prieš valgį.

17. Po valgio lėtai kramtomi propolio gumulėliai. Per dieną sukramtyti 5 gr. Kramtant kokybišką propolį, tirpsta ir peršti liežuvis.

18. Lygiomis dalimis sumaišyti citrinos sultis su medumi. Mišiniu kelias min. skalauti burną, paskui nuryti.

19. Skalauti burną šviežiomis burokėlių sultimis.

20. Užpilti 10 gr. susmulkinto propolio 100 gr. spirito. Parą palaikyti kambario temp., kaskart suplakant. Perkošti per vieną marlės sluoksnį. 2 arbatinius šaukštelius ekstrakto ištirpinti 0,5 stiklinės šilto vandens ir skalauti gerklę.

21. Sutarkuoti 1 stiklinę burokėlių. Įjuos įpilti 1 valgomą šaukštą maistinio acto. Palaikyti 1 val., perkošti. Gerti nedideliais gurkšneliais, keletą kartų per dieną. Taip gydomas ir lėtinis tonzilitas.

22. Imti po 1 valgomą šaukštą ugniažolės ir ramunėlių. Užplikyti 1 stikline vardančio vandens. Nuoviru skalauti gerklę.

23. Virti bulves su lupenomis nedideliame kiekyje vandens (kad garuotų ne vanduo, o bulvės). Kvėpuoti iš puodo kylančiais garais. Procedūrą atlikti 2 kartus per dieną (ryte ir vakare). Po jos į lauką negalima eiti, reikia gulėti lovoje.

24. 1 valgomas šaukštas ramunėlių žiedų užpilamas 1 stilkline verdančio vandens. 1 val. palaukti, perkošti ir antpilu skalauti gerklę 3-4 kartus per dieną. Galima skalauti gerklę įmaišius 1 arbatinį šaukštelį medaus.

25. 4-5 susmulkintus šviežius arba džiovintus gysločio lapus užpilti 1 stikline verdančio vandens. 30 min. palaukti, perkošti ir antpilu skalauti kas valandą gerklę. Galima antpilą pasaldinti medumi.

26. Vandenyje ištirpinti truputį medaus ir tirpalu 4-5 kartus per dieną skalauti gerklę.

27. Šviežius arba džiovintus rožių žiedų lapelius užpilti medumi. Gerai išmaišyti. Imti po truputėlį ir labai iš lėto čiulpti. Rožių mišinį čiulpti ilgą laiką, kai tik tuščia burna.

28. Paimti dar šiltų pelenų (medžio), suvynioti į švarią medžiagėlę ir dėti ant kaklo (gerai prispausti, tik žiūrėti, kad pelenai nebūtų per karšti). Po kelių tokių procedūrų gerklė ilgam nustoja skaudėti.

29. Suvalgyti pusę citrinos su odele. Po to 1 val. nieko nevalgyti ir negerti. Procedūrą pakartoti po 3 val. Ši procedūra tinka, kai yra pati pradžia anginos.

30. Imti 2-3 skilteles citrinos be odelės ir įsidėjus po vieną į burną lėtai čiulpti, iš lėto, po truputėlį nuryjant sultis. Citrinos skiltelę stengtis laikyti burnoje kuo toliau (kuo arčiau gerklės). Procedūrą atlikti kas valandą, kol nepasijusite geriau.

Nuo bronchito, plaučių uždegimo

1. Sergant bronchitu ir labai kosint, naudinga valgyti svogūnų laiškų salotas, paskanintas kiaušiniu ir grietine
.
2. 5 didelės česnakų skiltelės sutrinamos su druska ir sumaišoma su 200 gramų šviežio sviesto. Gauta masė užtepama ant duonos ir valgoma sergant bronchitu, pneumonija, bronchine astma.

3. Bronchų spazmus malšina bulvių košė, sumaišyta su dideliu kiekiu pieno.

4. Bronchitą efektyviai gydo avižų kisielius sumaišytas su pienu ar grietine.

5. 400 gramų sėlenų užpilama 1,8 litro verdančio vandens ir 10 minučių pavirinama. Gautas nuoviras pasaldinamas cukrumi ir karštas geriamas keletą kartų per dieną.

6. Sergant bronchitu, rekomenduojama valgyti gleivingas miežių sriubas bei košes ir gerti jų kisielių.

7. Sumaišoma po 100 gramų rugių, avižų bei miežių grūdų, įdedama 30 gr. cikorijos, pakepinama, įdedami 2 migdolų branduoliai ir susmulkinama. Geriama kaip kava su karštu pienu.

8. 5 vidutinio dydžio sutrintos česnako skiltelės užpilamos 1 stikline nepasterizuoto pieno ir išgeriama per dieną. Šis antpilas ypač rekomenduojamas vaikams.

9. Du išplakti kiaušiniai iškepami su kiaulės taukais ir pabarstomi druska. Atvėsinta kiaušinienė prieš naktį uždedama ant ligonio krūtinės. Padeda sergant bronchitu.

10. 2-3 šalpusnio lapai užpilami 0,5 litro pieno, pavirinama, įdedama truputį kiaulės taukų ir geriama po vieną puodelį prieš einant miegoti.

11. 1 dalis eglių sakų sumaišoma su 1 dalimi vaško; ištirpinama ir atvėsinama. Šis mišinys uždedamas ant įkaitusių anglių ir kvėpuojama jo garais.

12. 1 arbatinis šaukštelis pušų pumpurų arba 2 arbatiniai šaukšteliai eukalipto lapų užpilama 0,5 stiklinės vandens ir kaitinama ant ugnies. Iš storo popieriaus padaromas vamzdelis ir pro jį kvėpuojama iš indo kylančiais garais 80-100 įkvėpimų.

13. Sumaišyti citrinos sultis su alyvų aliejumi lygiomis dalimis ir gerti po 1 arbatinį šaukštelį kas valandą.

14. Gerti po stiklinę beržų sulos 2-3 kartus per dieną.

15. 3-4 gr. džiovintų beržo pumpurų arba 6-8 gr. džiovintų jaunų beržo lapelių užplikyti 0,5 litro karšto vandens ir 15-20 min. virti. Nuovirą gerti po 1/2 stiklinės 3-4 kartus per dieną.

16. 10 gr. susmulkintų džiovintų gysločio lapų užplikyti 1 stikline vardančio vandens ir 30 min. leisti nusistovėti. Gerti po 1/3-1/2 stiklinės 3-4 kartus per dieną, 20 min. prieš valgį.

17. Valgyti aviečių uogas, geriausiai laukinių aviečių uogas.

18. Valgyti šviežias ir džiovintas juodųjų serbentų uogas.

19. 3-5 gr. džiovintų juodųjų serbentų lapų užpilti 1 stikline verdančio vandens ir 10-20 min. palaikyti uždengus. Gerti kaip arbatą po 0,5-1 stiklinę 2-3 kartus per dieną.

20. Valgomą šaukštą džiovintų šalpusnio lapų užpilti stikline verdančio vandens ir 30 min. leisti nusistovėti. Gerti po valgomą šaukštą 4-6 kartus per dieną.

21. 2 arbatinius šaukštelius susmulkintos džiovintos raudonėlio žolės užplikyti stikline verdančio vandens ir 20 min. leisti nusistovėti. Gerti šiltą po 1/2 stiklinės 3-4 kartus per dieną, 15-20 min. prieš valgį.

22. 1 arbatinį šaukštelį džiovintų krapo sėklų suvalgyti užsigeriant šiltu vandeniu, prieš valgį 3 kartus per dieną.

23. 20 gr. susmulkintos džiovintos lakišiaus žolės užpilti stikline verdančio vandens ir užvirinti. Gerti po 1 valgomą šaukštą 3 kartus per dieną.

24. Vartoti šviežias erškėtrožių uogas, uogienę arba džiovintų uogų arbatą.

25. Naudinga valgyti sudygusias saulėgrąžų sėklas.

26. Sergant viršutinių takų arba plaučių ligomis, rekomenduojama valgyti pakepintus lazdynų riešutus su nedideliu kiekiu juodos duonos. Toks valgis padeda greičiau pasišalinti skrepliams.

27. Sergant plaučių ligomis rekomenduojama valgyti pistacijos riešutus ir iš jų pagamintą sviestą.

28. Sutarkuoti mėlyną svogūną ir jį sumaišyti su 1 kiaušinio baltymu. Vartoti po 1 valgomą šaukštą 1 kartą per dieną. Vartoti 10 dienų, padaryti pertrauką ir vėl naudoti 10 dienų. Po 50 šaukštų bronchitas ilgam nurimsta.

29. Imti lygiomis dalimis nasturtų žiedų, medaus ir degtinės arba raudono vyno. Užplikyti stiprią nasturtų arbatą, palaukti, kol pritrauks, atvėsinti ir perkošti. Sumaišyti su degtine ir medumi. Gerti po valg. šaukštą 2 -3 kartus per dieną. Padeda sergant plaučių uždegimu.

30. Gerti nasturtų žiedų arbatą, sergant bronchitu, plaučių uždegimu.

31. Imti ridiką su "uodėgele", nupjauti viršų ir išskobti maždaug apie trečdalį vidaus. Į jį įdėti truputį medaus. Ridiką įstatyti į stiklainį su vandeniu, įmerkus jį uodegėle. Maždaug po 4 val. ridikas bus pilnas sulčių. Sultis išgerti ir vėl įdėti medaus. taip daryti 2 dienas, kol ridikas išdžiūsta. Sergantys bronchitu, kokliušu, kosuliu tokias sultis turi gerti po 1 arbat. šaukštelį 3-4 kartus per dieną.

Nuo kosulio

Nuo kosulio
1. Obuolių actas sumaišomas su tokiu pat kiekiu šilto virinto vandens ir gautu mišiniu reguliariai skalaujama gerklė.

2. Du valgomieji šaukštai linų sėmenų užpilami 0,5 stiklinės verdančio vandens. 3-5 minutes pavirinama ant silpnos ugnies, 10 min. palaukiama, 5 min. paplakama, perkošiama ir vartojama po 1 valgomą šaukštą 3-4 kartus per dieną, 15-20minučių prieš valgį.

3. 50 gramų razinų užpilama 1 stikline verdančio vandens, 30 minučių palaukiama, perkošiama. Į gautą antpilą įpilami 3 valgomieji šaukštai svogūnų sulčių ir išgeriama nedideliais gurkšneliais.

4. Jei kosulys stiprus, ryte ir prieš miegą užlašinti ant liežuvio šaknies 3-5 lašus gryno aliejaus.

5. Sutrinti smulkiai keletą česnako skiltelių. Prieš miegą košele ištepti kojų padus ir apmauti vilnones kojines.

6. 20 gr. liepos žiedų užpilti 200 ml. verdančio vandens, perkošti ir gerti 2-3 kartus per dieną.

7. 15 gr. šalpusnio lapų užpilti 200 ml. verdančio vandens , perkošti ir gerti po 1 valgomą šaukštą kas 2-3 valandas.

8. Stiprų kosulį malšina gysločio sultys, geriamos po 1 valgomą šaukštą 3 kartus per dieną, 15 min. prieš valgį.

9. 500 gr. susmulkintų svogūnų užpilama 1 litru vandens, įberiama 400 gr. cukraus, 3 val. pavirinama ant silpnos ugnies, atvėsinama, įdedama 50 gr. medaus, supilama į butelį ir sandariai užkemšama. Kosint vartoti po 4-6 valgomus šaukštus per dieną po valgio.

10. 1 valgomas šaukštas beržų lapų užpilama 1 stikline vardančio vandens. 30 min. palaikoma verdančio vandens vonelėje ir vartojama po 1 valgomą šaukštą 4 kartus per dieną, prieš valgį.

11. 10 gr. juodojo šeivamedžio žiedų sumaišomasu 10gr. pankolio vaisių, 20 gr. liepų žiedų ir 20 gr. trispalvės našlaitės žolės. 1 valgomas šaukštas šio mišinio užpilamas 1 stikline verdančio vandens, 30 min. palaukiama ir išgeriama per dieną.

12. 1 valgomas šaukštas jonažolės žolės sumaišoma su trupučiu propolio ir užpilama 1 stikline verdančio vandens. Po 20 min. perkošti ir nuspausti. Skalauti gerklę 2-3 kartus per dieną.

13. 10 gr. susmulkintos putino žievės užpilama 1 stikline verdančio vandens. 30 min. palaukiama, perkošiama ir geriama po 1 valgomą šaukštą 3 kartus per dieną, prieš valgį.

14. Nakčiai įtrinti krūtinę mišiniu iš 1 valgomo šaukšto terpentino ir 2 valgomų šaukštų ricinos aliejaus. Paskui šiltai užsikloti. Galima mišiniu trinti ir 3 kartus per dieną.

15. Kiaulės taukus sumaišyti su trepentinu (kiaulės taukų turi būti daugiau, nei trpentino) ir prieš naktį įtrinti nugarą, šonus.

16. 20gr. susmulkintos debesylo šaknies užpilti 1 stikline vandens ir 10 min. virti ant silpnos ugnies. Uždengti rankšluosčiu, o po 4 val. nukošti. Gerti po 1 valg. šaukštą 3-4 katrus per dieną, 20 min. prieš valgį.

17. 1 valg. šaukštą džiovintų gysločio lapų užpilti 1 stikline verdančio vandens. Po 2 val. nukošti. Gerti po valg. šaukštą 4 kartus per dieną, 20 min. prieš valgį arba prasidėjus kosulio priepuoliui.

18. Kamuojant įkyriam kosuliui, sergant pleuritu, reikia kasdien valgyti migdolus su cukrumi.

19. Į 0,5 stiklinės obuolių acto įpilti 2 valgomus šaukštus glicerino ir 3 valgomus šaukštus medaus,gerai išmaišyti ir vartoti po 1 arbat. šaukštelį 3 kartus per dieną, prieš valgį (bei 1 arbat. šaukštelį prieš miegą). Prieš vartojimą suplakti.

20. 1 valgomą šaukštą susmulkintų obelų lapų užpilti 1 stikline vardančio vandens. Atvėsinti, perkošti ir gerti po 1/3 stiklinės keletą kartų per parą.

21. Keletą prinokusių obuolių (tik naminių) supjaustyti ir užpilti 1 litru vandens. 10-15 min.pavirti ant silpnos ugnies. Gerti po 1 stiklinę 4 kartus per dieną.

22. Susmulkinti po lygiai svogūnų ir obuolių. Į juos įmaišyti medaus. Išmaišyti ir vartoti po 1 valg. šaukštą 4 kartus per dieną.

23. Sumaišyti ridiką su medumi (1:1) ir palaikyti, kol atsiras skysčio. Kai atsiras skysčio, jį gerti po valg. šaukštą 3 kartus per dieną.

24. Keletą skiltelių česnako sumaišyti su medumi ir palaikyti tamsiole vietoje. Gerti po 1 arbat. šaukštelį 3 kartus per dieną, užsigeriant šiltu arba karštu pienu.

25. Mėlynių žolės viršunėles susmulkinti ir užpilti verdančiu vandeniu. Palaikyti, perkošti. Gerti kelis kartus per dieną.

26. Supjaustyti 4 vidutinio dydžio ropes kubeliais, sudėti į puodą ir užpilti 5 valg. šaukštais cukraus. Kepti orkaitėje 2 val. Skystį nupilti į butelį. Gerti po 2 arbat. šaukštelius 3-4 kartus per dieną, prieš valgį ir prieš miegą.

27.Sumaišyti 1 citrinos sultis su 2 šaukštais glicerino ir 2 valg. šaukštais medaus. Gerti po 1 arbat. šakštelį 5-6 kartus per dieną. Vieną šaukštelį išgerti prieš miegą.

28.Nakčiai krūtinę ir nugarą ištepti medumi. Ant viršaus uždėti vaškuoto popieriaus, vatos ir aprišti, arba apvilkti vilnonį rūbą.

29. 1 stiklinę džiovintų kriaušių (susmulkintų) užpilti 0,5 litro vandens. Pavirti, kol suminkštės vaisiai. Po to 4 val. palaukti, perkošti ir vartoti po 1/2 stiklinės 4 kartus per dieną, 30 min. prieš valgį.

30. 1 arbat. šaukštelį juodųjų pipirų užpilti 1 stikline verdančio vandens. 5 min. pavirti ant silpnos ugnies, 1 val. palaukti, perkošti ir vartoti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną, 30 min. prieš valgį.

31. Šv. sviestą sumaišyti su cukraus pudra (lygiomis dalimis). Vartoti 1 arbat. šaukštelį 5-6 kartus per dieną.

32. 1 valg. šaukštą kmynų sėklų užpilti 1 stikline verdančio vandens. 30 min. pavirinti ant silpnos ugnies, atvėsinti, perkošti. Gerti po 1-2 valg. šaukštus 3-4 kartus per dieną, 15-20 min. prieš valgį.

33. Putino uogas sumaišyti su medumi, pakaitinti ir vartoti keletą kartų per dieną.

34. Prieš valgį suvalgyti kiaušinį, išplaktą su cukrumi.

35. Sutarkuoti 1 ropę ir išspausti sultis. 1 stiklinė sulčių - 100 gr. medaus. Vartoti po 2 valg. šaukštus 3-4 kartus per dieną, 15-20 min. po valgio.

36. Išgerti 1 stiklinę karšto vandens, sumaišyto su 3 lašais jodo. Gerti lėtai. Ši priemonė, jei kosulys neduoda užmigti.

37. 3 arbat. šaukštelius aguonų sutrinti ir užpilti 1 stikline karšto pieno. Palaikyti, nukošti ir lėtai, mažais gurkšneliais išgerti. Ši priemonė, jei kosulys neduoda užmigti.

38. 1 valg. šaukštą krapų sėklų užpilti 1 stikline verdančio vandens, palaikyti 10-15 min., perkošti. Gerti po 1 valg. šaukštą 3-6 kartus per dieną prieš 15 min. iki valgio.